Teško oboleloj pacijentkinji uskratili lek

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Teško oboleloj pacijentkinji uskratili lek

  Zdravstveno stanje pacijenata koji boluju od lupusa i raznih autoimunih bolesti može ozbiljno da bude ugroženo jer su ostali bez jedine terapije koja pomaže. Reč je o leku “mifortik” za koji je promenjen režim izdavanja pa sada isključivo mogu da ga koriste oni koji su transplantirali bubreg, saznaje “Blic”.


  Pedesetogodišnja Ivana Mihajlović godinu dana boluje od autoimune bolesti, neizlečivog oboljenja koje napada krvne sudove na bubrezima, plućima i mozgu. Bez “mifortika” njena antitela napašće bubrege što može dovesti do trajnog invaliditeta.

  – Na terapiji citostatika bila sam šest meseci i posle toga propisan mi je “mifortik”. Taj lek me brani od sopstvenih antitela koja napadaju bubrege. Za prvu dozu leka dobila sam recept od konzilijuma lekara, koji su prepisali da je to jedina terapija koja mi može pomoći. I bez problema sam ga uzela u apoteci – priča Ivana.
   
  Međutim, sledeći odlazak u apoteku bio je šok. Rekli su joj da nema više prava da ga dobija o trošku osiguranja jer je u oktobru promenjen pravilnik.

  U RFZO kažu za “Blic” da nisu menjali nikakav pravilnik već da je taj lek u Agenciji za lekove registrovan samo za pacijente koji su imali transplantaciju bubrega. U Agenciji potvrđuju, ali kažu da je uputstvo rađeno još 2009.

  – Lek je odobren da se daje samo protiv odbacivanja bubrega i u stacionarnu. Uz recept i preporuku može da se nastavi korišćenje i u kućnim uslovima, ali na receptu to mora da bude naznačeno i overeno – objašnjava Aleksandar Tucović iz Agencije za lekove.

  Ostaje nejasno kako je konzilijum prepisao Ivani lek i kako ga je podigla u apoteci. Njoj je sada pogoršano zdravstveno stanje i kaže da ima dva meseca da potraži alternativu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE