Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crnogorski premijer izdao drugu knjigu poezije s depresivnim naslovom

    Premijer Crne Gore Igor Lukšić izdao je novu zbirku poezije, pod naslovom Knjiga straha, koja se na policama Gradske knjižare u Podgorici pojavila bez velika medijske pompe i javne promocije.

    Premijerovu drugu knjigu, izdala je „Nova knjiga“ iz Podgorice, a u tiražu od 1.000 primjeraka štapao novosadski „Artprint“.

    Srpski pesnik i književni kritičar Saša Radojčić vidi novu Lukšićevu poeziju kao srodni nastavak prve zbirke, „Knjiga smijeha“, koja je izazvala veliku pažnju javnosti i medija, iako se kritičari i nisu utrkivali da je vrednuju.

    Radojčić, profesor na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, pokušao je da odgonetne čega se to poetin glas boji i zašto. On drži da zebnja premijerovog pesničkog Ja nije čista, „primesa lišena emocija“.

    „Naprotiv, kao korektiv tom strahu pojavljuju se ljubav i otpor“, smatra Radojčić. U Knjizi straha jedan deo je pisan u prozi, sastavljen od više fragmenata: 

    „Da li si spreman za akciju? Da li si spreman za boj, da se okušaš u borbi da osjetiš protivnika kako ti dahće za vratom…da odbraniš čast svoga imena, u ime prošlih i budućih djela“ (Dan 6, Knjiga straha)
     
    Svojom formom, nove pesme Igora Lukšića ne odstupaju mnogo od prve zbirke, u šta se čitaoci mogu uveriti, po ceni od 9,70 eura.
     
    Lukšić je prvu zbirku, „Knjiga smijeha“, objavio pre deset godina, u malom tiražu koji je uglavnom razdijeljen prijateljima, da bi drugo izdanje publikovao početkom 2011, neposredno pošto je došao na mesto predsednika Vlade Crne Gore.
     
    Da li zbog autorove javne funkcije ili radoznalosti crnogorske književne publike, premijerova poezija je u martu bila najtraženija knjiga u Gradskoj knjižari, što je prava retkost za jedno pesničko izdanje.
     
    Lukšić je na podgoričkoj promociji rekao da je njegovo pismo postmoderno i deo filozofske „potrage za smislom koja se nikada neće završiti“.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE