Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nestašica pojedinih lekova zbog obustavljanja proizvodnje

    Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da do nestašice pojedinih lekova, među kojima su i neki citostatici, nije došlo zbog dugovanja te ustanove apotekama, već zbog toga što pojedini proizvođači više ne proizvode te medikamente.
     
    Na tržištu je nestalo „5-fluorouracila“, jer je promenjen nosilac dozvole za lek i zato što nisu na vreme uvezene dovoljne količine tog leka.

    Međutim, nabavljeno je 2.000 ampula koje su rasporedjene po zdravstvenim ustanovama i od naredne godine, ustanove će shodno svojim potrebama moći da nabave ovaj citostatik putem interventnog uvoza, navode u RFZO.
     
    Hemofarmove „nirmin ampule“ od jednog miligrama za akutni infarkt miokarda sada izlaze iz proizvodnje, jer im je dosadašnja proizvodnja bila mala da bi bio zadovoljen tehnološki proces.

    Nestašica „Litijum karbonata“ za psihijatrijske bolesnike koji proizvodi „Srbolek“ nastala je zbog stečaja te fabrike. Nabavljeno je i 17.000 kutija citostatika „metotreksat“. Taj lek je na „D“ listi i ubuduće će ga biti dovoljno, navodi se u saopštenju RFZO.
     
    Ministar zdravlja Zoran Stanković rekao je ranije danas novinarima da se, u saradnji sa RFZO, radi na snabdevanju nedostajućim citostaticima.

    „Direktori ustanova se javnosti obrate onda kada lekova već nema, a tek onda obaveste Ministarstvo, što je nedopustivo“, upozorio je Stanković.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE