Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do 2030. oko 10 milijardi evra za životni sredinu

    Za primenu propisa iz oblasti zaštite životne sredine u Srbiji potrebno je oko 10 milijardi evra do 2030. godine, odnosno 1.400 evra po stanovniku, rečeno je u Beogradu na skupu o Nacionalnoj strategiji u oblasti životne sredine.

    Prema prvim procenama Nacionalne strategije za aproksimaciju životne sredine koja je usvojena 13. oktobra ove godine, ukupni troškovi za ispunjavanje svih pravnih tekovina EU u toj oblasti biće oko 10,6 milijardi evra do 2030. godine.

    Pomoćnik ministra životne sredine Nebojša Pokimica rekao je na skupu u Skupštini Srbije da su najzahtevniji sektor voda sa 5,6 milijardi evra, otpad sa 2,8 milijardi evra i sektor industrijskog zagađenja sa 1,3 milijarde evra. On je rekao da je Nacionalna strategija doneta kao strateški dokument za vođenje pregovora sa Evropskom komisijom i Evropskim savetom kao ispunjenje obaveza koje bi proistekle iz članstva u EU.

    Pokimica je kazao da Strategija sadrži ekonomske instrumente i finansijske mehanizme u oblasti životne sredine. Prema njegovim rečima, Srbija se vodila iskustvom novih članica EU kao pokazateljem šta treba izbeći na putu evropskih integracija u oblasti životne sredine.

    Zamenik šefa Delagacije EU Adrijano Martins ocenio je da je Srbija ostvarila značajana napredak u oblasti zaštite životne sredine, naročito u oblastima upravljanja otpadom, zaštite prirode i upravljanja hemikalijama. Martins je dodao da predstoje velike investicije u oblasti upravljanja otpadnim vodama.

    „Veliki troškovi su neophodni za postizanje standarda EU u oblasti zaštite životne sredine i Srbija mora da pronađe adekvatne mehanizme za finansiranje“, kazao je Martins.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE