Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počeo da radi novi linearni akcelerator na VMA

    Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Vojno-medicinske akademije (VMA) brigadni general Marijan Novaković pustili su u rad linearni akcelerator koji će biti korišćen za lečenje pacijenata sa malignim promenama.

    Na Institutu za radiologiju VMA, Šutanovac je rekao da je taj aparat nabavljen u sklopu reforme sistema vojnog zdravstva, a da je nabavljen i novi mikrohirurški mikroskop. On je dodao da kapaciteti tih aparata daleko prevazilaze vojne potrebe, zbog čega će VMA biti u situaciji da pomogne i civilnim zdravstvenim institucijama i bolesnicima koji se tamo leče.

    Novi linearni akcelerator je uređaj koji je namenjen pacijentima sa malignim oboljenjima na svim lokacijama, koji može da tretira do 40 pacijenata po smeni, odnosno šest na sat, pa se očekuje da će liste čekanja biti značajno smanjene.
     
    General Novaković je rekao da se radi o savremenom aparatu, koji obezbeđuje bolje lečenje pacijenata i veću zaštitu zaposlenih, i za čiju je nabavku izdvojeno oko 270.000 evra. On je dodao da je bilo vreme da se nabavi novi aparat i najavio da će se nastaviti sa planskim nabavkama uređaja za vojne zdravstvene ustanove.

    Govoreći o smanjenju izdvajanja za vojsku u narednom budžetu, ministar Šutanovac je rekao da takvo gledanje na stvari nije adekvatno jer treba imati na umu da isplata vojnih penzija više nije u nadležnosti Ministarstva odbrane.

    „Mi se sada konačno pojavljujemo sa „ogoljenim“ budžetom za vojsku. Do skoro se pričalo da Vojska Srbije ima najveći budžet, a sada je svima jasno da to nije istina“, rekao je Šutanovac i dodao da u Ministarstvu odbrane nisu srećni zbog tog smanjenja, ali da će vojska nastaviti da prati trend ekonomskog razvoja Srbije.

    On je najavio da će, i pored nominalnog smanjenja izdvojenih sredstava, biti nastavljen trend opremanja i da će vojno zdravstvo „doživeti renesansu“.

    Ministar je rekao da se planira opremanje većeg broja vojnih bolnica i ambulanata i da će, kada to bude završeno, vojne zdravstvene ustanove biti nešto čime će moći da se ponosi čitava država.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE