Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Parastos u belom“ u SNP-u

    Predstava „Parastos u belom“, rađena po istoimenoj prvoj drami Miroslava Antića u režiji Petra Jovanovića, premijerno će biti izvedena 14. decembra u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu.
     
    To delo postavljeno je ponovo na scenu na inicijativu glumice Mire Banjac, a povodom dve i po decenije od Antićeve smrti.

    Predstava je rađena u koprodukciji SNP-a i produkcijske kuće „Vrbak“ i izvedena je u okviru pratećeg programa ovogodišnjeg „Sterijinog pozorja“. Komad sad dolazi na redovni repertoar Drame SNP-a, a kako je najavljeno, gostovaće potom u Beogradu i drugim mestima, koja neguju uspomenu na Antića.

    Muziku za predstavu komponovao je kantautor Ðorđe Balašević a značajan doprinos u ostvarenju „Parastosa u belom“ dale su i njegove ćerke Beba Balašević, mlada rediteljka koja je sa Mirom Banjac sarađivala na adaptaciji teksta i glumica Jovana Balašević.

    U glumačkoj podeli su i prvaci Drame SNP-a Gordana Ðurđević Dimić i Radoje Čupić, kao i gost iz somborskog Narodnog posorišta Marko Marković.

    Govoreći o povezanosti Antićeve drame sa sadašnjim vremenom Čupić je istakao da je to „priča o ljudima koji žive neke svoje laži, insistirajući da se ta laž nastavi i da se ništa ne promeni“. On je dodao da je to ta veza sa današnjim vremenom jer „i mi živimo u jednoj velikoj laži i trudimo se da to ne promenimo“.

    Mladi reditelj Jovanović je istakao značajnu ulogu Mire Banjac za postavljanje na scenu te predstave i dodao da Mika Antić, posle više od pola veka od nastanka tog dramskog teksta, „može da nas opominje i hrabri i danas“.

    Praizvedba dela „Parastos u belom“ u SNP-u bila je 1959. godine u režiji Bore Hanauske. 

    Premijera na sceni SNP „Pera Dobrinović“ je u sredu u 19.30 sati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE