Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Test za proveru očinstva na popustu

    Centar za humanu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta izašao u susret sugrađanima. Cena DNK analize snižena sa 27.900 na 19.900 dinara. Diskrecija testiranja zagarantovana
     
    Svakog dana bar jedan tata koji želi da proveri da li odgaja svoje ili tuđe dete zakuca na vrata Centra za humanu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta. Javljaju se i majke koje preko suda traže potvrdu, jer muškarci negiraju da su očevi. Najmanje 20 ovakvih slučajeva mesečno zabeleže dr Goran Brajušković i njegove kolege, a rezultati u proseku pokažu da svaki deseti testirani čovek nije biološki tata.
     
    Centar je ovih dana snizio cene DNK analize, pa će umesto 27.900 dinara, muškarci koji žele da provere da li su očevi dece koju odgajaju morati da izdvoje 19.900 dinara. To je zasad najpovoljnija usluga, jer su nedavno i privatne klinike snizile cene, pa kod njih test košta od 24.000 do 30.000 dinara. Doktor Brajušković napominje da su ovo privatne analize i da se ne mogu koristiti kao dokaz na sudu, ali su apsolutno pouzdane.
    Kućne testove najviše koriste ljudi iz unutrašnjosti, jer im je komplikovano da dolaze u Beograd zbog korišćenja usluga.
    „Dovoljno je da kontaktiraju Centar telefonskim pozivom na broj 011/2639-100 i da dobiju sve informacije i naruče paket sa svim potrebnim kompletima za uzimanje briseva“, objašnjava dr Brajušković. „Posle uzimanja briseva sa unutrašnje strane obraza oni se vraćaju poštom, a posle sedam dana na kućnu adresu stižu rezultati analize. Cena je 19.900 dinara“.
     
    „Kao i u svim segmentima, i kod nas postoji konkurencija, pa smo odlučili da našim korisnicima damo popust na ovu uslugu i da budemo jeftiniji od dve klinike, koje takođe rade ove analize“, objašnjava dr Brajušković. „Najčešće nam dolaze muškarci koji sumnjaju da nisu očevi, ali i majke koje na sudu žele da dokažu čije su dete rodile, jer muškarac ne želi da ga prizna“.
     
    Doktor kaže da je za njegove korisnike veoma značajna diskrecija i da ne žele da pričaju o motivima zbog kojih se odlučuju za proveru DNK analizom.
     
    „Poštujemo njihovo pravo na privatnost i uopšte se ne raspitujemo zašto su došli da se testiraju“,  kaže naš sagovornik. „Zbog toga nas i cene, jer im nije neprijatno kada dođu. Niko ih ne propituje, već uzmemo uzorak i posle im damo rezultate“.
     
    Za 16 godina rada Centar za humanu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta testirao je više od 2.000 ljudi, a interesovanje za ovu vrstu analiza naglo je povećano pre tri godine. Poslednjih meseci, zbog krize, ljudima je ipak teško da izdvoje novac za testiranje, pa je, kako kažu lekari, bilo manje zainteresovanih, zbog čega su se i odlučili da spuste cene.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE