Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD, Kina i EU donirale 2,1 mil EUR za Ponikve

    Konverzijom vojne imovine aerodroma „Ponikve“ i prenošenje vlasništva nad 550 hektara aerodromskog kompleksa na grad Užice, lokalnoj samoupravi počele su da stižu i donacije, koje omogućavaju početak aktivnosti neophodnih da bi se aerodrom očistio od zaostalih NATO bombi i izvuklo osam aviona sa projektilima, zatrpanih u kaponirima.
     
    – Posle donatorske konferencije, održane u maju u ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu, stigla je finansijska pomoć od SAD, Kine i Evropske unije – rekao je gradonačelnik Užica Jovan Marković.
     
    – Dobili smo podršku američke ambasade u iznosu od preko 1,5 mil EUR, kineske od 500.000 USD za nabavku mašina i opreme i 200.000 EUR od Evropske unije. Novac iz EU biće iskorišćen za izradu master plana generalnog projekta aerodroma i studije izvodljivosti sa idejnim projektom. Cilj nam je da aerodrom očistimo do polovine naredne godine – istakao je gradonačelnik Marković.
     
    On je naglasio da je Užice dobilo i podršku Vlade Republike Srbije i Centra za vanredne situacije za čišćenje aerodromskog kompleksa. Posao sanacije procenjen je na 4 mil EUR.
     
    – Paralelno sa ovim poslom radimo i na privlačenju investitora da Ponikve osposobimo za čarter letove kompanija i kargo saobraćaj. Siguran sam da su kapaciteti koje lokalna samouprava i aerodromski kompleks nude za investiranje dovoljni da se taj posao završi u naredne četiri godine – naveo je Marković.
     
    Prema njegovim rečima, do kraja godine Užice treba da poseti delegacija asocijacije „Expo Italia“, koja je zainteresovana da na aerodromu oformi centar za distribuciju voća iz Srbije za Italiju.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE