Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najbolje namirnice za zdravu prostatu

    Odgovarajućom ishranom muškarci mogu da izbegnu pojavu raka prostate ili da zaustave dalje širenje bolesti
     
    Istaknuti stručnjaci za rak prostate iz britanske Fondacije za istraživanje ove opake bolesti tvrde da određene namirnice, kao što su riba, pileće belo meso, paradajz, sojino mleko, karfiol, brokoli, crni i beli luk, rotkvice, nar i maline uspešno pomažu u borbi protiv raka prostate. Po njihovom mišljenju, redovnim konzumiranjem ovih namirnica značajno se umanjuje rizik od pojave raka prostate. Inače, od ovog oblika raka koji se danas leči agresivnim metodama, najčešće obolevaju muškarci, a jedna od posledica takvog lečenja je impotencija.
     
    Po rečima Margaret Rejmen, docenta nutritivne medicine sa Univerziteta u Sariju, „odgovarajućom ishranom muškarci mogu da izbegnu pojavu te bolesti ili da zaustave njeno dalje širenje“. Ona, međutim, ističe da nije samo važno koje namirnice jedu već i kako se one pripremaju. Naime, kada se seku, crni i beli luk proizvode antikancerogene enzime.
     
    Međutim, ti enzimi nestaju ukoliko ove namirnice odmah nakon seckanja završe u tiganju ili loncu. Da bi enzimi počeli da deluju, treba sačekati deset minuta pre nego što se isečene namirnice bace na vrelo ulje. Slično pravilo važi i za brokoli, karfiol ili paradajz koje nikada ne treba prekuvati jer su u borbi protiv raka prostate najefikasniji ukoliko se jedu sirovi ili kuvani na pari. Što se sosa od paradajza tiče, najdelotvorniji je onaj pripremljen od sasvim zrelih plodova. Britanski stručnjaci osmislili su i lekoviti jelovnik za muškarce. Po njima, najbolje je da za doručak što češće jedu ovsenu kašu sa sojinim mlekom i voćnu salatu čiji su obavezni sastojci nar i maline. Za ručak preporučuju ražnjiće od pilećeg belog mesa, varivo od graška i salatu do paradajza i bosiljka, a za večeru gustu čorbu od graška i salatu od crnog luka i sardina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE