Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Isplata zarada zajedno sa uplatom poreza i doprinosa

    Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Nova regulativa bi trebalo da uvede automatizam da se doprinosi za radnike uplaćuju istovremeno kada i plate, kao i da se pojednostavi procedura za reprogram poreskih obaveza.
     
    Među glavnim novinama je i pravo da Poreska uprava izađe sa spiskom svih dužnika, što je do sada bila službena tajna.
     
    Procene su da preduzeća i građani po osnovu poreza i doprinosa duguju državi više od 700 milijardi dinara, a da je od toga polovina dug 100 najvećih dužnika.Među najvećim dužnicima su, kako tvrde u Poreskoj upravi, poznati biznismeni i estradne ličnosti, političari i sportisti, ali i javna i komunalna preduzeća.
     
    Pritom, podaci PIO Fonda pokazuju da oko 40 odsto poslodavaca nije u zakonskom roku dostavilo dokaze o redovnoj uplati doprinosa za zaposlene tokom 2010. godine. Od 215.000 poslodavaca, dokaze o uplati doprinosa dostavilo je 130.000, odnosno oko 60 odsto.
     
    Poreska uprava je sredinom jula podnela inicijativu za izmene Zakona o poreskom postupku i administraciji, kako bi mogla da objavljuje imena poreskih dužnika na svom sajtu i u medijima.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE