Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bil Gejts i Kinezi stvaraju novu generaciju nuklearki

    Kako piše internet portal britanskog BBC-a, kompanija Terrapower koju je osnovao Bil Gejts razvija 4. generaciju nuklearnih reaktora.
     


     
    Prema njihovim navodima, Gejtsova kompanija novu četvrtu generaciju nuklearnog reaktora razvija u saradnji sa kineskim naučnicima.

    Gejts je tokom govora u Kineskom ministarstvu nauke i tehnologije potvrdio kako je Terrapower uspostavio saradnju s Kineskom nacionalnom nuklearnom korporacijom i tokom idućih 5 godina će vršiti istraživanja koja bi trebala dovesti do nastanka četvrte generacije nuklearnih reaktora, koji će biti efikasniji i sigurniji od svih postojećih, i koje neće ugrožavati ni prirodne katastrofe poput potresa i cunamija koji su ove godine zapretili Fukušimi u Japanu.

    Budžet za ova istraživanja prema njegovim rečima ne bi trebao premašiti 1 milijardu dolara, a reaktor će koristiti osiromašeni uran kao izvor energije, pa će zato proizvoditi znatno manje nuklearnog otpada od postojećih.

    Prema njegovim rečima, novi reaktor neće zavisiti o ljudskom faktoru kako bi ostao siguran i delotvoran, a „novi dizajn će omogućiti pojavu neverovatno sigurnih nuklearnih elektrana“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE