Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bijeljina: Soliter niče na sred ulice

    U centru Bijeljine, na kružnom toku „Dizdarević“, nedavno su izgrađeni temelji za osmospratnicu, stambeno-poslovni objekat sa 63 stana i 35 garaža. Lokacija je izuzetno atraktivna, ali su i prva reagovanja građana bila negativna jer je gradilište zauzelo celu saobraćajnu traku u kružnom toku, a pešaci su izgubili trotoar. Graditelji tvrde da je sve to samo privremeno i da će, kada se izgradi, zid zgrade biti od trotoara udaljen „čitava dva metra“.

    U Građevinskom preduzeću „Perić“, koje je i investitor i izvođač radova na prvoj posleratnom bijeljinskom neboderu, obećavaju da će radovi biti završeni za 18 meseci. Sreten Ristić, građevinski inženjer u ovom preduzeću, kaže da je zauzimanje kolovoza i trotoara „privremena mera“ i da se sve radi po propisima.
     
    – Ispoštovali smo propisane urbanističke i građevinske norme i na vreme obezbedili sve infrastrukturne priključke. Iako sada izgleda kao da je spoljnii zid postavljen na ivici trotoara, niko ne treba da brine zbog toga, jer će objekat biti uvučen dva metra u dvorište, a do ivice trotoara biće izgrađena kolonada stubova – tvrdi Ristić.
     
    Dušan Vulović, načelnik opštinskog Odeljenja za prostorno uređenje, takođe tvrdi da se zgrada koju su Bijeljinci prozvali „soliter“ gradi u skladu s propisima. Ne vidi ništa sporno u tome što je građanima privremeno oduzeto pola kružnog toka.

    – Za Bijeljinu je izuzetno važno da zadržimo dosadašnji tempo stambene izgradnje i da zainteresovanim investitorima omogućimo sve uslove za normalan rad – kaže Vulović.

    I drugi građevinari i investitori u Bijeljini tvrde da poštuju urbanističke propise i odluke Direkcije za izgradnju grada i opštinskog Odeljenja za prostorno uređenje. Ipak, evidentno je da se za izgradnju novih višespratnih objekata još koriste mali placevi na kojima su sve donedavno bile porodične kuće sa malim dvorištima, te da mnoge zgrade nemju parkinge.

    Iako se stiče utisak da se u Bijeljini mnogo gradi, građevinske mašine su zauzele samo najatraktivnije lokacije uz glavne ulice i raskrsnice, gde je najteže obezbediti mesto za parking.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE