Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Alber Kami na sceni NP-a

    Predstava po tekstu Albera Kamija „Nesporazum“ u režiji Veljka Mićunovića premijerno će biti izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu u subotu 10. decembra i to će ujedno biti poslednja premijera u 2011. godini, najavljeno je iz nacionalnog teatra.
     
    Direktorka drame Molina Udovički Fotez rekla je da predstava govori o ljubavi i njenoj suštini i prikazuje šta se dogodi kada umesto nje u prvi plan bude stavljen interes.

    „Ako Sartr kaže šta čovek mora da učini, Kami kaže šta ne sme da učini“, rekla je Udovički Fotez komentarišući motive Kamijevog komada.

    Prema njenim rečima Kamijev tekst je težak za izvođenje, ali lekovit u vremenu devalvacije i nedostatka ljubavi prema bližnjem i čoveku uopšte, koja je opšteprisutna u vremenu današnjice. Ona je kazala da je predstava „Nesporazum“ treća premijera u sezoni i da su u pripremi još dve, a da će uskoro početi rad i probe na trećem komadu.

    Mićunović je rekao da se Kamijev komad može nazvati modernom tragedijom o traganju za srećom koja govori o surovoj otuđenosti najbližih. On je istakao da je rad na predstavi bio izazov, jer je tekst koji ima okvir antičke tragedije neuobičajen za egzistencijalizam i Kamija u čijim je delima težište uglavnom na događaju, a manje na motivu.

    Glumica Ljiljana Blagojević rekla je da se premijera drame nobelovca Albera Kamija poklapa sa centralnom proslavom jubileja Ive Andrića koji je takođe bio nagrađen Nobelovom nagradom, a da je takođe u fokusu dela oba pisca – čovek.

    „Tekst je danas aktuelniji nego ikada, po tome što nikada nije bila prisutna tolika želja da negde odemo, a da ne pitamo koja je cena“, rekla je Blagojević.

    U predstavi „Nesporazum“, pored Ljiljane Blagojević, glume i Vanja Ejdus, Marija Vicković, Mihailo Lađevac i Milan Gutović, a taj komad biće izveden na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE