Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za očuvanje brazilskih šuma 10 miliona funti

    U nameri da se zaštiti divljji svet i smanji emisija ugljenika, Velika Britanija će uložiti 10 miliona funti u borbu za očuvanje brazilskih šuma. Novčana pomoć namenjena je farmerima iz oblasti Serado u centralnom Brazilu, obnovi prirodnih staništa, smanjivanju šumskih požara i pritisaka da se neophodno zemljište za poljoprivredu obezbedi krčenjem šuma.

    “Ako želimo da zaustavimo gubitak biodiverziteta, potrebno je da zaštitimo naše šume koje su stanište većini divljih životinja u svetu. Nećemo se izboriti sa klimatskim promenama ukoliko ne rešimo problem uništavanja šuma”, naglasila je britanski resorni ministar Karolin Spelman na konferenciji “Dan šuma” u južnoafričkom gradu Durbanu gde se održavaju najnoviji razgovori UN o klimatskim promenama.

    Stanje u ovom području Brazila gotovo je alarmantno usled prepolovljenih šumskih površina, a tomedoprinosi i promena zakona u ovoj zemlji Južne Amerike. Naime, tokom ove nedelje pred brazilskim parlametnom naći će se zakon koji treba da obezbedi amnestiju za ilegalnu seču šuma od 2008. godine. Ovakav potez mogao bi da ugrozi i internacionalne napore u smanjivanju efekata staklene bašte.

    Prema podacima brazilske vlade 79 miliona hektara šuma na području ove države, oblast veličine Velike Britanije i Francuske zajedno, može ostati nezaštićena, a kao rezultat mogućih promena 29 milijardi tona ugljen dioksida može dospeti u atmosferu. Brazil bi tako sa mesta lidera u očuvanju šuma  mogao da dospe na vrh liste zagađivača.

    Brazilska ministarka za životnu sredinu Izabela Teišeira napomenula je da se u zemlji vodi konzistentna politika po pitanju očuvanja eko sistema. “Tokom 2004. godine u području Amazona iskrčeno je 27.000 kvadratnih kilometara, da bi se tokom 2010. godine ta cifra smanjila na 7.000 kvadratnih kilometara. Upravo to je i navelo brazilsku vladu da proširi posao i na druge pogođene oblasti kao što je Serado koji obuhvata četvrtinu čitave zemlje”, napomenula je Teišeira pozdravljajući britanski bilaterarni potez.

    Velika Britanija je obećala pomoć u iznosu od 2,9 milijardi funti za projekte u borbi protiv klimatskih promena, od kojih je značajan deo namenjen naporima smanjenja emisije gasova usled uništavanja šuma koji čine gotovo petinu globalne emisije, prenosi britanski list Guardian.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE