Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prestonica bez muzeja

    Početak 21. veka u Beogradu, a muzeji su zatvoreni. Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti i Istorijski muzej ne rade zbog renoviranja.

    Muzej grada Beograda dobio je zgradu 2006. godine, koja sada čeka na adaptaciju. Muzej istorije Jugoslavije ima zgradu i radi, ali nema stalnu postavku. Postavlja se pitanje kada će Beograd, umesto zatvorenih, postati grad otvorenih muzeja.

    Kada je u Narodnom muzeju 1995. godine ukradena Renoarova slika „Kupačica“, skinuta je postavka strane umetnosti i publika je od tada nije videla. Četiri godine kasnije, zbog bombardovanja, sklonjena je cela arheološka zbirka i nikad više nije vraćena, prenosi RTS.

    A onda je Narodni muzej i zvanično zatvorio vrata 2003. godine. Posle višegodišnjeg rada i insistiranja na nerealnom projektu renoviranja Muzeja, urađen je novi plan adaptacije, pa je 2010. godine obećano relativno brzo otvaranje muzeja.

    Bivši ministar kulture Nebojša Bradić ranije je rekao da bi radovi trebalo da traju 20 meseci i da očekuje  da Narodni muzej bude otvoren 2012. godine. Ipak, na pragu 2012, renoviranje muzeja još nije ni počelo.
    MUseum.jpg

    Predsednik Upravnog Odbora Narodnog muzeja Branislav Mitrović podseća da dinamika rekonstrukcije Narodnog muzeja nije nastavljena, ali da su planovi još uvek ambiciozni.

    Kada je zatvaran Muzej savremene umetnosti, rečeno je da će njegova adaptacija biti relativno brza.

    Sekretar Muzeja savremene umetnosti Snežana Marjanović rekla je 2007. godine da bi uz obezbeđena sredstva rekonstrukcija trajala osam meseci, eventualno godinu dana. Od tada su prošle više od četiri godina.

    Da li je bilo novca, kada, koliko i gde je utrošen, stvar je Ministarstva kulture. Izvesno je jedino da je muzej i dalje zatvoren.

    Dušan Otašević, predsednik Upravnog Odbora Muzeja savremene umetnosti, kaže da „svi čekaju bolja vremena“.

    Posle mnogo godina, više planova i ministarstava, nije jednostavno razmrsiti čija je ovo odgovornost.

    Ministar kulture Predrag Marković ne želi da ulazi u ispitavanje ko je kriv što Narodni muzej ne radi već deset godina jer, kako kaže, „čitav niz fabrika ne radi“.

    Muzeji, dakle, ostaju i dalje zatvoreni – na neodređeno vreme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE