Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kafa za poneti nije za trudnice?

    Trudnice mogu da izlože svoju nerođenu decu velikom riziku ako piju „kafu za poneti“ (iz poznatih lanaca coffee shop-ova), tvrde naučnici.


    Analizom espreso kafe iz 20 lanaca kafića istraživači sa Univerziteta u Glazgovu otkrili su ogromne razlike u količini kofeina koju sadrži – neke kafe su imale čak 6 puta više od drugih.

    Najviše zabrinjava podatak da najjači espreso ima i do 50 odsto više kofeina po šoljici nego što je preporučen celodnveni unos za trudnice.

    Zbog mogućnosti defekta, pobačaja ili preuranjenog porođaja, njima se savetuje unos ne veći od 200 mg dnevno, što je ekvivalent 4 šoljice, pod pretpostavkom da svaka sadrži do 50 mg kofeina.

    Istraživač Alan Krozije kaže da kofeinu, koji preko placente dolazi i do nerođenog deteta, obično treba oko 5 sati da prepolovi svoj nivo u organizmu. Ali taj proces može kod nekih da traje i do 30 sati, recimo kod dece, onih sa bolesnom jetrom i trudnica.

    Jetra nerođene bebe se tako bori da razgradi kofein, sa potencijalnim dugoročnim posledicama.

    „Nivoi kofeina u šoljicama kafe su varirali i do šest puta. U najboljem slučaju, trudnica bi mogla bez problema da popije četiri šoljice dnevno, ali na drugom kraju skale, čak bi i jedna šoljica espresa značila prekoračenje preporučene dnevne doze”, kaže Krozije.

    „To je svakako problem. Ljudi koji pripadaju rizičnim grupama mogli bi, nesvesno, da unesu mnogo više kofeina nego što su sanjali”.

    Ni analize drugih kafa, poput onih sa mlekom ili kapućina takođe nisu bile zadovoljavajuće, jer se često prave od još jače kofeinske baze.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE