Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Pirotu otvorena audio biblioteka za slepe i slabovide

    Narodna biblioteka u Pirotu dobila je povodom 3. decembra, svetskog Dana osoba sa invaliditetom, prvu audio biblioteku za slepe i slabovide koja sadrži više od 100 sati snimljenog materijala.


    Predsednica Udruženja osoba sa hendikepom „Feniks“ Ana Pecarski, zahvaljući kojem je u Pirotu otvorena audio biblioteka, rekla je da biblioteke namenjene slepim i slabovidim postoje u većim gradovima iz kojih su osobe iz Pirota naručivale zvučne knjige.

    „Mislim da je ovo dobar početak i da treba nastaviti dalji razvoj audio biblioteke“. kazala je Pecarski.

    Protekla četiri meseca pročitane su i snimljene u audio formatu 24 knjige, što je preko 100 sati snimljenog materijala.

    „Knjige su čitali učenici pirotske Gimnazije i Ekonomske škole. U taj prvi audio arhiv na kompakt disku su klasici i savremena proza, a nismo zaboravili ni ljubitelje lepe reči“, kazala je Pecarski.

    Snežana Mitić je slepa i raduje se projektu.
    „Čitam knjige 45 godina, pisane Brajevim pismom ili zvučne. Dobro je što ćemo sada moći i na taj način da čitamo“, rekla je Mitićeva.

    Direktorka Narodne biblioteke Nadica Kostić rekla je da je to novi iskorak za njih i Narodnu biblioteku Srbije koja je posle obnove uvela specijalizovane usluge za osobe sa posebnim potrebama.
    „Ovo je veliki korak za našu sredinu i zahvaljujuići entuzijastima iz ‘Feniksa’ projekat je realizovan a Biblioteka im je pomogla oko selekcije i izbora knjiga“, kazala je Kostićeva.

    Projekat je realizovalo Udruženje „Feniks“ uz podršku Radio Pirota, Narodne biblioteke, Gimnazije, Ekonomske skole i Kancelarije za mlade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE