Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Austrijsko tržište otvoreno za srpsku hranu

    Austrija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i svrstava se u vodeće investitore, jer je u proteklih deset godina uložila oko  3 miljarde evra.
     
    Ona je po veličini slična Srbiji, ali ekonomski mnogo snažnija, pa Srbija može mnogo toga da nauči, izjavila je sekretar Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Olivera Kiro.
     
    Prema njenim rečima, velika izvozna šansa za srpsku privredu je povećan plasman  voća i povrća na austrijsko tržište, kao i organske hrane. Austijske investicije su malo stagnirale u vreme svetske finansijske krize ali  tokom 2011. godine primećen je njihov blagi rast.  Nosioci privrednog razvoja Austrije su industrija, trgovina i usluge, rekla je Kiro, dodajući da Srbija može da se ugleda na ovu zemlju jer gotovo 90 odsto privrede čine mala i srednja preduzeća a slična situacija je i u Srbiji.  

    U Austriji ima oko 8 miliona stanovnika i njen bruto društveni proizvod po stanovniku je oko 45 hiljada dolara, rekao je tgovinski savetnik u Ambasadi Austrije u Beogradu Andreas Haidenthaler. On je istakao da u Srbiji posluje više od 400 kompanija a ona spada među najznačajnije tržište u regionu. On je ukazao na značaj proširenja ekononske saradnje potpisivanjem ugovora sa austrijskom kompanijom „Svarovski“ o izgradnji fabrike u Subotici, koja će u prvoj fazi zapsliti  600 radnika. On je naveo da je Austrija bila pogođena svetskom recesijom, ali da se brzo oporavlja i da ima najnižu stopu nezaposlenosti u Evropi samo 4,4 odsto. Takođe je najavio da će Austrija biti zemlja partner na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu 2012. godine, jer u ovoj privrednoj grani ima najviše prostora za proširenje saradnje.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE