Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počelo suzbijanje ambrozije u Srbiji

    Fond „Evropski poslovi“, Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine, Grad Sombor i mađarski grad Baja počeli su sprovoženje projekta „Podrška životnoj sredini bez alergena“ s ciljem da se smanji procenat alergenih biljaka, posebno ambrozije.
     
    Kako je saopšteno na predstavljanju projekta u Novom Sadu, predviđeno je praćenje i sprečavanje štetnog uticaja i širenja alergenih biljaka i edukacija stanovništva o njihovom dejstvu i merama suzbijanja. Projekat će se odvijati naredne dve godine i podržan je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a njegova ukupna vrednost iznosi 390.350 evra, od čega 85 odsto čini doprinos Evropske unije.

    Menadžer projekta Saša Bošnjak rekao je da će se on realizovati u pet pilot gradova i opština u Srbiji i Mađarskoj, sa ciljem da se smanji procenat alergena u vazduhu, posebno ambrozije, kako bi životna sredina bila pristupačna za sve građane. Prema njegovim rečima, deo Srbije i Mađarske koji je obuhvaćen projektom predstavlja jedinstvenu geološku celinu i životnu sredinu, uz iste grupe biljaka i druge karakteristike prirodnih staništa.

    Vojvođanski sekretar za regionalnu saradnju Tomislav Stantić rekao je da je jedan od najvećih problema sa kojim se savremena medicina danas suočava borba protiv alergija zbog čega je taj projekat veoma važan.

    „Projekat nema samo medicinski značaj nego i društveni i nadam se da će biti proširen i na ceo region“, rekao je Stantić.

    Pomoćnica direktorke Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Sanda Šimić Stambolić rekla je da je saradnja Srbije i Mađarske jako dobra i da su najuspešniji projekti prekogranične saradnje realizovale upravo te dve zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE