Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Aronija sve traženija

    Dokazana lekovita svojstva aronije, poznatije kao sibirska crna borovnica, kao i visoka cena plodova te voćne vrste zainteresovale su mnoge da je ove jeseni posade.

     
    Nutricionista Dragan Ivanov podseća na to da su, naučnim istraživanjima, potvrđena mnoga lekovita svojstva aronije. Zato je zdravstvene ustanove u svetu preporučuju kao dopunu u lečenju najtežih bolesti.
     
    „Ima dokazano antitumorsko dejstvo, snažan je i moćan antioksidans, povoljno deluje na cirkulaciju krvi, pomaže u otklanjanju glavobolja, štiti mozak od nastanka demencije, to jest, prevremene sklerotičnosti i nastanka Alchajmerove bolesti“, navodi Ivanov.
     
    On dodaje kako aronija snižava krvni pritisak, smanjuje loš i podiže dobar holesterol i sprečava nastanak tromboze, odnosno, krvnih ugrušaka. Čisti krv i pomaže u detoksikaciji organizma.

     

    Iznenadna velika potražnja za sadnicama aronije zatekla je nespremne rasadnike u Srbiji. Sadnice koštaju između dva i tri i po evra, a kvalitetom se za sada izdvajaju one koje proizvodi kompanija „Superior“ u Velikoj Plani, a najveća plantaža na kojoj se trenutno uzgaja je u manastiru Kovilj. Selekcionar Ivo Đinović kaže da se aronija lako gaji.
     
    „Može da se gaji na svim tipovima zemljišta. Na različitim nadmorskim visinama, na planini i u ravnici. Raste kao žbun i dostiže visinu 2,5 metra, a sadi se na metar i po jedna od druge. Plodovi aronije, ne trunu i ne opadaju, otporna je na bolesti i štetočine, pa ne zahteva hemijsku zaštitu pesticidima“, kazao je Đinović.
     
    On dodaje da period berbe može da se otegne na mesec dana. Plodovi se lako suše, mogu da se zamrzavaju i da se od njih pravi sok. Vrlo je lekovita tako da se i list koristi za spravljanje čajeva.
     
    Jedni aroniju sade kako bi poboljšali zdravlje, a drugi da bi zaradili. Nije tajna da kilogram tih deficitarnih plodova na pijaci dostiže i 2.000 dinara, a litar soka čak tri. Međutim, do zarade se ne dolazi lako. Aronija sporo raste, počne da rađa u trećoj godini, a punu rodnost dostiže tek u devetoj.
     
    Najveća rodnost jednog žbuna je do 10 kilograma. Plodovi su sitni i ima ih 20 do 30 u grozdu. Zato bi u većim zasadima na vreme trebalo razmišljati o angažovanju dovoljno radnika za berbu lekovitih plodova aronije.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE