Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Definisati zdravstveni paket po stanovniku

    Predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i Lekarske komore Srbije (LKS) ocenili su u sredu da je potrebno definisati jedinstven paket zdravstvenog osiguranja po stanovniku u Srbiji u skladu sa raspoloživim sredstvima.

    „Ne možemo da tražimo najskuplje aparate i lekove, a imamo izdvajanja za zdravstvo manja od 300 evra po stanovniku. Moramo naći način da porastu izdvajanja za zdravstvo i da se definiše osnovni paket zdravstvenih usluga u skladu sa mogućnostima“, rekla je direktorka LKS Tatjana Radosavljević.

    Ona je na konferenciji „Farmaceutska industrija i zdravstveni sistem Srbije“ u Beogradu, ocenila da su propisi u oblasti zdravstva u Srbiji „na visokom nivou“, ali je problem što se ne primenjuju u potpunosti.

    Predstavnik Sektora za finansije RFZO Dragan Matić rekao je da je proces planiranja i raspodele sredstava u Fondu utvrdjen zakonom o budžetu, odnosno „smernicama Ministarstva finansija, uz preporuke MMF“.

    „Imamo ogromna dugovanja u naplati doprinosa, za koja po zakonu ne smem da kažem kolika su, a nemamo nadležnost da ih naplatimo. Možemo samo da konstatujemo stanje“, rekao je Matić.

    Prema njegovim rečima, RFZO ostvaruje značajne uštede kroz javne nabavke u kojima bira najpovoljnije dobavljače i proizvodjače lekova, a potrošnja „svakog dinara Fonda“ može se videti na sajtu (http://www.ržo.rs/).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE