Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sudan planira povećanje proizvodnje nafte za 50 odsto

    Sudanska vlada planira da početkom 2012. godine poveća proizvodnju nafte za 50 odsto, odnosno da proizvodi 180.000 barela dnevno, saopštio je juče ministar za naftu Ali Ahmed Osman.


    Ministar je u obraćanju Parlamentu naveo da je planirano da se poveća proizvodnja sa sadašnjih 117.000 barela na 180.000 barela dnevno, ne preciziravši kako njegova vlada planira da ostvari ovo povećanje.

    Od kada je Južni Sudan 9. jula proglasio nezavisnost, u Kartumu je povećana inflacija, a nacionalna valuta je doživela veliku devalvaciju.

    Sudanski predsednik Omar el Bešir je u oktobru potvrdio da je ekonomija destabilizovana od kada je proglašena nezavisnost Južnog Sudana, kao i zbog svetske ekonomske krize i precizirao da će njegova vlada tražiti pomoć Zapada da reši situaciju.

    Južni Sudan je ranije proizvodio tri četvrtine ukupne proizvodnje nafte u Sudano što je bilo 470 000 barela dnevno. Pitanje podele prihoda od nafte je ključno pitanje između Južnog Sudana, koji raspolaže većim delom rezervi “crnog zlata”, i Sudana, gde se nalazi infrastruktura za transport i jedini izlaz na more, Port Sudan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE