Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pokrenuto restrukturiranje četiri firme oduzete „Nibens grupi“

    Agencija za privatizaciju Srbije pokrenula je danas restrukturiranje četiri preduzeća oduzeta građevinskoj „Nibens grupi“ zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora.


    Kako se navodi u oglasima objavljenim u listu „Politika“, restrukturiranje je pokrenuto u Preduzeću za puteve „Beograd“, novosadskom „Vojvodinaput-Bačkaputu“, preduzeća za izgradnju, remont i odrzavanje pruga ZGOP iz Novog Sada i fabrici građevinskog materijala „Budućnost“ iz Preševa.
     
    Precizira se da će se restrukturiranje obaviti statusnim promenama, delimičnim ili potpunim otpisom dugovanja i drugim promenama koja omogućavaju prodaju kapitala i imovine preduzeća.
     
    Agencija za privatizaciju pozvala je sve poverioce da u roku od 15 dana prijave svoja potraživanja.
     
    Vlasnik „Nibens grupe“ Milo Đurašković je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i izvlačenja 32 miliona evra iz Fabrike maziva iz Kruševca, nakon čega je Agencija za privatizaciju u junu raskinula privatizacioni ugovor za tu firmu.
     
    Radnici nekoliko putarskih preduzeća iz „Nibens grupe“, među kojima i radnici PZP „Beograd“ i „Vojvodina-Bačkaput“, tokom leta su u više navrata protestovali zbog problema oko isplate zarada i poslovanja tih firmi. Pored te dve firme u protestima su učestvovali i radnici preduzeća za puteve „Niš“, „Kragujevac“, „Vranje“.
     
    Kako je ranije objavljeno, računi preduzeća iz „Nibens grupe“ blokirani su zbog dugova od oko 180 miliona evra, od kojih je oko 130 miliona evra dug bankama.  Preduzeća iz grupe „Nibens“ imaju više od 5.000 zaposlenih, a putari iz te grupe održavaju više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvuju u izgradnji autoputa na koridoru 10 kroz Srbiju, kako i dela autoputa ka Crnoj Gori kod Ljiga.
     
    Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je da će Ministarstvo i Vlada pokuštati da reorganizacijom kroz stečaj da reše probleme i ostalih preduzeća iz „Nibens grupe“, koja nisu u nadležnosti Agencije za privatizaciju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE