Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li ćemo piti srpsko ili austrijsko mleko?

    Novo ministarstvo je znatno povećalo podršku proizvodnji mleka, kaže za Novi magazin ministar poljoprivrede Dušan Petrović, govoreći o stanju u domaćoj proizvodnji mleka.
     
    „Pre svega, iznos premije po litru predatog mleka je sa 1,5 dinara, koliko je iznosio prošle godine, povećan na pet dinara. Pravo na korišćenje premije dobila sui pravna i fizička lica. Cilj ove mere, naravno, jeste unapređenje ekonomičnosti proizvodnje i zadovoljenje potreba domaćeg tržišta za mlekom”, rekao je Petrović.
     
    Uprkos tome, stanje u domaćem mlekarstvu vrlo je kritično. Prošle godine Srbija je prozvela mleka manje nego ikad od 2000. godine na ovamo i valjda po prvi put u istoriji došlo je do nestašica.
     
    Srbija danas uvozi oko 70.000 litara mleka dnevno što u odnosu na proizvodnju od oko 1,4 miliona litara i nije mnogo ali se postavlja ozbiljno dilema šta će biti za 2-3 godine kada (2014.) carine na uvoz mleka iz Evropske unije padnu na nulu. Pitanje hoćemo li uskoro piti austrijsko, dansko, holandsko ili domaće mleko nije nikakvo novinarsko preterivanje.
     
    Proizvođači mleka imaju svoje viđenje situacije. „Problem je što država, tj. ministarstvo ne preopoznaje proizvođača. Otišli su krediti na druge stvari, ljudi su pokupovali auta, ozidali kuće… a onaj ko se bavio proizvodnjom nije uspeo doći do tog redita”, kaže Milan Pajić iz mačvanskog sela Badovinci, koji godišnje proizvodi oko 400.000 litara mleka.
     
    „Najbitnije što nemamo – to je sigurnost. Bitna je i cena, ali je mnogo bitnije da ja znam da li ću i za pet godina imati iste ili bar slične uslove kao danas: cenu od oko 32 centa i premiju od pet dinara po litru, plus 25.000 dinara po kravi. Ja sad mogu da uđem u investiciju od 200.000 evra, kreditno sam sposoban, nije mi problem da podignem kredit, ali ako ne znam šta će biti, ne za tri, nego sledeće godine, ja ne smem da se usudim i onda čekam šte će se desiti“, kaže on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE