Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Ritalin“ i slični lekovi ne povećavaju rizik od infarkta

    Velika američka studija, obavljena na više od milion dece i mlađih odraslih osoba, pokazala je da ne postoji povećan rizik od infarkta kod onih koji uzimaju lekove protiv poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD).

    Pre nekoliko godina u SAD i Kanadi su se pojavila strahovanja od potencijalnog kardiovaskularnog rizika za obolele od ADHD-a, koji primaju stimulativne lekove, kao što je „ritalin“, prenosi AFP.

    Provera ispravnosti takve teza je obavljena na Univerzitetu Vanderbilt, u Nešvilu, u američkoj saveznoj državi Tenesi, na 1,2 miliona osoba starosti od dve do 24 godine.

    Među ispitanicima su bila i deca s urođenom srčanom bolešću, koja bi pripadala grupi potencijalno najugroženijih u slučaju da „ritalin“ i slični lekovi zaista mogu da povećaju srčani rizik.

    Međutim, tim koji je predvodio Vilijam Kuper s odseka za pedijatriju i preventivnu medicinu pomnenutog univerziteta, nije uspeo da utvrdi bilo kakav veći rizik od srčanog udara među onima koji su primali lekove protiv ADHD-a u odnosu na osobe koje nisu uzimale dotične lekove.

    Ovaj nalaz je u skladu sa zaključcima nekih prethodnih manjih studija – da lekovi iz grupe stimulanata ne povećavaju rizik od iznenadne srčane smrti, infarkta miokarda ili šloga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE