Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dojenje smanjuje rizik od hipertenzije

    Majke koje preporučeno vreme (najmanje šest meseci) doje decu, u kasnijem životu mogle bi da budu pod smanjenim rizikom da obole od hipertenzije, ukazuje američka studija obavljena na više od 50.000 žena.

    Ranije se uglavnom analizirao povoljan uticaj dojenja na bebe koje majčino mleko štiti od mnogih bolesti a u poslednje vreme su se pojavili nalazi da su žene koje su dojile svoju decu pod manjim rizikom od šećerne bolesti, povišenog holesterola i srčanih bolesti, prenosi Rojters.

    Ovog puta je tim s Univerziteta Severne Karoline proučio vezu između dojenja i povišenog krvnog pritiska, analizirajući slučajeve oko 56.000 žena, koje su uzele učešće u dugogodišnjoj američkoj studiji o zdravljj medicinskih sestara, a sve su rodile najmanje jedno dete.

    Utvrđeno je da je rizik da će oboleti od hipertenzije u roku od četrnaest godina od rođenja deteta, bio 22 odsto veći kod onih ispitanica koje nisu dojile svoje dete nego kod onih koje su ga isključivo dojile u prvih šest meseci života.

    Takođe je ustanovljeno da su žene koje nisu dojile dete, ili su ga dojile samo tri meseca ili kraće, pod gotovo 25 odsto većim rizikom od hipertenzije nego one ispitanice koje su dojile bebu najmanje godinu dana.

    Američki tim upozorava da postoji mogućnost da su neki faktori mogli istovremeno da ometu žene da doje svoju dece i da doprinesu pojavi hipertenzije. Jedan od takvih faktora moglo bi da bude stresno radno okruženje.

    Verovatnije je, međutim, da samo dojenje ima zdravstvene prednosti za majku, ističu američki stručnjaci, budući da je jedno prethodno istraživanje na životinjama pokazalo da hormon oksitocin, koji ima udela u dojenju, utiče i na krvni pritisak. Osim toga, poznato je da ženama odmah nakon dojenja može da opadne pritisak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE