Premalo sna u mladosti oštećuje mozak

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Premalo sna u mladosti oštećuje mozak

  Novo istraživanje pokazalo je da nedostatak sna tokom adolescencije može ostaviti trajne posledice na veze između nervnih ćelija u mozgu.

  Naučnici Univerziteta Viskonsin-Madison u Americi sproveli su niz testova na mladim miševima koji su bili podeljeni u različite grupe.

  U jednoj su bili miševi koji su svakodnevno bili budni osam do deset sati, u drugoj su bili miševi kojima je bilo dozvoljeno da spavaju koliko žele, dok su u trećoj grupi bili miševi koji su bili prisiljeni da ostanu budni.

  Naučnici su otkrili da životinje koje nisu dovoljno spavale imaju nepravilnosti u stvaranju i korišćenju sinapsi – veza između nervnih ćelija u mozgu, objavljeno je u stručnom časopisu “Nejčr neurosajans” (Nature Neuroscience).

  Doktorka Kjara Ćireli kaže da je “jedan od problema na koji upozorava istraživanje nedostatak sna u adolescenciji, posebno hronični koji može imati trajne posledice na stvaranje veza u mozgu”.

  Ona je dodala da još nije poznato da li su te promene dobroćudne, trenutne i reverzibilne ili imaju trajne posledice na funkcionisanje mozga.

  Stručnjaci upozoravaju da bi 16. godišnjaci trebalo da spavaju svake noći oko osam i po sati.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE