Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko brzo se prenosi HPV?

    Do sada najveće istraživanje verovatnoće prenošenja HPV nije pronašlo razliku između mehanizama prenosa od žene na muškarca ili muškarca na ženu. Takođe, nije pronađen dokaz da broj partnera iz seksualne prošlosti neke osobe utiče na šanse da se zarazi HPV-om preko trenutnog partnera, iako su to pokazivale prethodne studije.

    HPV se nalazi na genitalijama muškaraca i žena i može uzrokovati pojavu vaginalnih bradavica, pa čak i raka grlića materice. To je najčešći seksualno prenosiv virus, a barem jednom u životu ga ima gotovo polovina seksualno aktivnih odraslih osoba. U većini slučajeva, infekcija traje dve godine, ali se u nekim situacijama se produži i vodi pojavi kancera.

    U studiji u kojoj je ispitivano koliko brzo se zaraza prenosi sa osobe na osobu, američki naučnici su regrutovali studentkinje koje su bile u stabilnim vezama. Izabrano je zatim 179 parova u kojima je jedan od partnera imao HPV, dok drugi nije. Svaki par imao je u proseku seks četiri puta nedeljno, dok čak 50 odsto njih nije koristilo kondome. Ispostavilo se da verovatnoća da se drugi partner zarazi iznosi 20 odsto u toku šest meseci.

    Budući da su nedavne studije pokazale da se HPV može preneti sa osobe na osobu i bez seksualnog kontakta, potreba za vakcinacijom je sve veća. Prva vakcina protiv HPV za žene odobrena je za upotrebu u Americi, a 2009. godine dozvoljena je i muškarcima. Naučnici se nadaju da će daljim istraživanjem stati na put rastu broja zaraženih, kao i unaprediti prevenciju bolesti koje HPV izaziva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE