Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jagode u prevenciji gastroenteroloških oboljenja

    Novo istraživanje međunarodnog stručnog tima nudi nadu onima koje muči čir ili oštećenje želudačne sluznice. Otkriveno je da konzumiranje jagoda može umanjiti oštećenja na želudačnoj mukoznoj membrani, ali rezultati ovih studija još uvek nisu provereni na ljudima.
     
    Tim talijanskih, srpskih i španskih naučnika, koji su radili u sklopu Španske fondacije za nauku i tehnologiju (FECYT), potvrdio je da jagode štite želudac sisara od štetnog delovanja alkohola. Laboratorijskim pacovima naučnici su davali etanol i uvideli da je mukozna membrana želuca kod onih životinja koje su prethodno jele jagode, manje oštećena i smanjena je pojava ulkusa.
     
     
    Sara Tulipani, naučnica sa Univerziteta Barselona i koautor studije, objašnjava da pozitivno dejstvo jagoda nije povezano samo s njihovim antioksidativnim delovanjem i većim sadržajem fenolnih sastojaka, već i sa činjenicom da one aktiviraju antioksidativnu zaštitu i enzime samog tela.

     
    Stručnjaci su zaključili da ishrana bogata jagodama može imati pozitivno dejstvo na prevenciju želudačnih bolesti koje su posledica nakupljanja slobodnih radikala ili drugih s kiseonikom reaktivnih čestica. Jagode bi čak mogle usporiti formaciju čireva na želucu i kod ljudi.

    Gastritis ili upala želudačne membrane povezana je s većom konzumacijom alkohola, ali može biti i posledica virusne infekcije ili dugotrajnog uzimanja nekih lekova kao što je aspirin. Dr Maurizio Battino, koordinator istraživačke grupe koji radi na italijanskom Politehničkom univerzitetu Marche (UNIVPM), sugeriše da u navedenim slučajevima konzumacija jagoda tokom ili nakon pojave bolesti može smanjiti oštećenja mukozne membrane.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE