Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mladić iz Pazove ucrtava predele Srbije na Gugl mapi

    Dok Nemanja Bračko, diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva, stvar nije uzeo u svoje ruke stranci su na velikoj svetskoj Guglovoj mapi u Srbiji mogli da vide samo tri puta: E70, E75 i Ibarsku magistralu. Zahvaljujući ovom magu računarstva, Srbija je danas svetu ponuđena kao na dlanu, a većina mesta ucrtana je do nivoa ulica.
     
    Nemanjina najveća strast je crtanje mapa. A stvar je postala ozbiljna tek kad ga je čuvena svetska kompanija „Gugl” angažovala kao regionalnog moderatora za Republiku Srbiju, a predstavnica tima „Gugl Map Maker” Džesika Fand ga pozvala na samit u Barselonu.

     Pored ucrtavanja granica mesta, lokalnih samouprava, opština, puteva, pruga, reka, Nemanja je na „Gugl” mapi za Srbiju ucrtao i mnoge „tačke od interesa”: parkove, poslovne centre, banke, policijske stanice, domove zdravlja i škole.

    Ucrtao sam i NAVAK-ovu stazu u Subotištu, a zabeležio i skoro sve propratne objekte. Ono što izdvaja Staru Pazovu od drugih mesta i država u kojima je dozvoljeno crtanje jeste to što je uneta jedna četvrtina svih kućnih brojeva. Prikupljanje kućnih brojeva sa terena i ucrtavanje u kartu radim sam i za to mi je bilo potrebno šest meseci, objašnjava Nemanja.

    Mapa je, kaže, od ogromnog značaja za Srbiju jer je „Gugl” aplikacija dostupna za sve računare i skoro sve mobilne telefone, a već za koju godinu „Gugl maps” naći će se i u svim navigacionim uređajima.
     

    Uključite se u kreiranje „Gugl” mape za Srbiju

    Svoj dopirnos u kreiranju „Gugl” mape mogu dati svi zainteresovani posetom na stranicu http://mapmaker.google.com. Mapa se može pogledati na sajtu maps.google.com, a njena dorada, ističe Nemanja, moguća je u svakom trenutku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE