Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministar Marković otvorio filmski festival u Leskovcu

    Ministar kulture Srbije Predrag Marković otvorio je u ponedeljak uveče četvrti internacionalni filmski festival „Lajf“ u Leskovcu, na kome će biti prikazano osam dugometražnih filmova iz Srbije i pet iz ostalih bivših jugoslovenskih republika.

    Marković je pred mnogobrojnom publikom, režiserima i glumcima saopštio da će Leskovac dobiti dva miliona evra od Evropskog filmskog centra EUROIMAŽ, a od Vlade Srbije osam miliona evra za digitalizaciju bioskopa u Kulturnom centru.

    Umetnički direktor ovogodišnjeg „Lajfa“ Darko Bajić ocenio da su Leskovčani stvorili sjajan festival na kome će biti prikazani najgledaniji filmovi u regionu, ali da je ova manifesticaja još jedan vid borbe protiv šunda u srpskoj kulturi.

    Ljubiša Samardžić, režiser filma „Miris kiše na Balkanu“, koji je prethodno prikazan u prepunoj bioskopskoj dvorani, ocenio je da će leskovački festival imati „svoj život“, jer je okupio autore bivše zemlje Jugoslavije.

    Na otvaranju su govorile, izmedju ostalih, i glumice Danica Maksimović, predsednica žirija „Lajfa“, i Ana Sofreneović, a publiku su pozdravili i članovi žirija Danilo Šerbedžija iz Hrvatske i Andrej Košar iz Slovenije.

    Festival se završava 28. oktobra filmom „Montevideo, bog te video“, kada će glumcu Mikiju Manojloviću biti dodeljena specijalna nagrada za doprinos afirmaciji srpskog filma u svetu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE