Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro jetra od matičnih ćelija

    Britanski naučnici razvili su novu tehničku koja koristi matične ćelije za uzgajanje ćelija jetre, što bi eventualno moglo zameniti skupe i rizične operacije presađivanja ovog organa.

    Tim istraživača sa Kembridž univerziteta koristio je najsavremenije metode za korekciju genetskih mutacija u matičnim ćelijama dobijenih iz biopsije kože pacijenta, a zatim su ih uzgajali u sveže ćelije jetre. Stavljanjem novih ćelija jetre u miševe, utvrđeno je da one u potpunosti funkcionišu.

    “Razvili smo nove sisteme za obeležavanje gena i ispravljanje defekata u ćelijama pacijenata,” rekao je Alan Bredli, direkto Sanger univerziteta, koji je takođe učestvovao u istraživanju.

    „Tek smo na početku puta, ali ako ova tehnologija bude mogla da preraste u tretman, pacijenti će imati odlične beneficije,” dodao je on.

    Matične ćelije su gospodari ćelija u ljudskom telu; one su izvor za sve druge ćelije. Naučnici smatraju da bi one mogle potpuno promeniti medicinu pružajući lek za slepilo, kičmenu moždinu i druge teške povrede i obezbeđujući nove ćelije za oštećene organe.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE