Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svaki drugi student posle sistematskog pravo na lečenje

    Dugo sedenje nad knjigom u čitaonicama i vreme koje provode ispred računara loše utiču na zdravlje akademaca. Lekari iz Studentske poliklinike, povodom Dana zdravlja studenata, upozoravaju da se svaka generacija sve više žali na bolove u kičmi i ramenima, a kod mnogih je prisutan i sindrom kompjuterskog vida, pišu Novosti.
     
    Foto: www.blic.rs
     
    Svaki peti brucoš nosi naočare, a procenat se posle svake sezone ispitnih rokova povećava, pa među studentima druge godine ima 23 odsto onih kojima su potrebna ova pomagala ili sočiva. U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata lekari godišnje obave više od 20.000 sistematskih pregleda devojaka i mladića sa prve i treće godine i oko 10.000 provera za useljenje u studentske domove u Beogradu.
     
    Skoro svaki drugi student je posle sistematskog pregleda upućen na dalje lečenje kod specijaliste. „Studenti najviše oboljevaju od akutnih respiratornih i infekcija mokraćno-polnog sistema, zaraznih i parazitarnih bolesti,“ nabraja prim. dr Zdenka Janković, specijalista socijalne medicine u Zavodu. „Veoma su zastupljene i povrede, trovanja, a među bolestima krvi najzastupljenija je – anemija.“

    Dr Janković kaže da su preterano lučenje suza, crvenilo i peckanje, osetljivost na jako osvetljenje i poremećaj percepcije boja samo neki od simptoma sindroma kompjuterskog vida. Zbog toga se onima koji duže sede pred računarom preporučuje da bar jednom godišnje provere vid kod lekara specijaliste. „Dugo sedenje je najnepoželjniji položaj ljudskog tela, jer aktivira, odnosno grči, samo jednu grupu mišića vrata, ramena i leđa,“ objašnjava  sagovornica Novosti. „Kao posledica javlja se mišićni disbalans između leđa, kukova i trbušnih mišića, potom sledi slabljenje, skraćenje i propadanje neiskorišćenih mišićnih grupa, poremećaj cirkulacije i nepravilno opterećenje zglobova. Rezultat je bol u mišićima i zglobovima, glavobolja, pospanost, zaboravnost, malaksalost. Sve se ovo lako može prevenirati jednostavnim vežbama istezanja i razgibavanja.“
    Prema rečima direktorke dr Dubravke Miljuš, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd sa stacionarom pruža i bolničku zdravstvenu zaštitu. U ovoj ustanovi radi 52 lekara različitih specijalnosti, dvojica specijalista biohemije, 15 stomatologa, troje zdravstvenih saradnika i 86 medicinskih sestara – tehničara. Svi oni na raspolaganju su studentima sa zdravstvenim problemima.

    BROJKE


    * 120.000 STUDENATA ima na privatnim i državnim fakultetima u prestonici
    * 20.000 SISTEMATSKIH pregleda godišnje obavi Zavod
    * 23 ODSTO studenata druge godine nosi naočare ili sočiva

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE