Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ledena kocka otopila se za dva dana

    Za samo dva dana od postavljanja, otopila se više od tri tone teška Ledena kocka koja je bila izložena na promenadi između zgrada Mimoza i Ljubičica u naselju Belville. 
     
    Kocka je postavljena sa ciljem da se javnosti skrene pažnja na posledice globalnog zagrevanja. Projekat je realizovala kompanija Blok 67 Associates u saradnji sa časopisom National Geographic Srbija, uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.
     
    Ledena kocka otopila se za tačno dva dana, 19 sati, 48 minuta i 13 sekundi , a pošiljalac SMS-a koji je bio najprecizniji u proceni vremena potrebnom za otapanje Ledene kocke je nagrađen debitnom karticom sa 100.000 dinara. Vremenske prilike tokom dva dana otapanja bile su raznolike, a Ledena kocka odolevala je temperaturama u razmaku od nula do 23 stepena odnosno prosečnih 13 stepeni Celzijusovih i obilnoj kiši koja je padala u četvrtak.
     
    Tokom trajanja ove atraktivne akcije, u naselju Belville organizovane su i ekološke radionice koje su se bavile temama topljenja leda, zagrevanja atmosfere i emisije ugljen dioksida. Edukaciji su se odazvali brojni učenici osnovnih škola koje su prepoznale značaj edukacije mladih naraštaja o aktuelnom problemu globalnog zagrevanja. Kao zaključak nameću se činjenice da se više od tri tone leda otopilo za samo 67 sati odnosno da su temperature varirale od prolećnih do zimskih u roku od samo dva dana. Organizatori se nadaju da je akcija građanima donela nova saznanja i da će u budućnosti biti ulagani veći napori u očuvanje planete. Istovremeno, Ledena kocka je pokazatelj da se na temperature ne može uticati, ali da se globalno zagrevanje može usporiti ukoliko čovečanstvo počne da preduzima adekvatne korake.
     
    Naselje Belville je često domaćin edukativnih manifestacija i događaja koji okupljaju veliki broj posetilaca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE