Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto imamo noćne more

    Noćne more imaju, osim ružnog imena, vrlo loš uticaj na naše zdravlje. Ne samo da nam ne daju da spavamo, nego mogu ugroziti i život. Ružni snovi se događaju tokom REM faze sna, a kako nas obično probude oblivene hladnim znojem, pamtimo ih jako dobro.

    Portal divinecaroline.com utvrdio je šest glavnih razloga koji uzrokuju ružne snove, a na vama je da pronađete onaj koji vam najčešće prekida zasluženi noćni odmor.

    1. Nervoza i stres


    Nervoza i stres su često posledica neke traume, a među njima se prema istraživanju Međunarodnog udruženja za istraživanje snova  nalaze bolest, operacije, tuga za preminulim osobama i slična događanja. Uz to, naravno, idu i svakodnevne stresne situacije na poslu, finansijski problemi, preseljenja, loši bračni odnosi …

    2. Začinjena hrana


    U jednom istraživanju grupa zdravih ljudi jela je jako začinjena jela pre spavanja, što je u poređenju s večerima kad su jeli normalnu hranu bilo prilično traumatično za njihov san.  Duže su ostajali budni i lošije spavali, sanjajući svakakve grozote. Moguće objašnjenje je podizanje telesne temperature zbog začinjene hrane, a i obilna večera pre odlaska u krevet bila je loš izbor jer se tada ubrzavao metabolizam i moždana aktivnost, što je rezultiralo ružnim snovima.

    3. Masnoće u hrani


    Neka istraživanja su pokazala vezu između masne i nezdrave hrane i lošeg sna, upoređujući takvu ishranu s organskom, koja nije niti u jednom slučaju bila uzrok ružnih snova.

    4. Alkohol


    Naravno da se i alkohol našao na listi, jer uprkos činjenici da će vas alkohol po pravilu uspavati, kad nestane iz tela obično ćete se probuditi u potpuno gluvo doba. No, i do tada neće biti lako spavati jer će snovi biti, gotovo po pravilu, ružni.

    5. Lekovi


    Neki lekovi poput antidepresiva i barbiturata mogu uzrokovati noćne more. Na primer, ketamin, spoj koji se upotrebljava u anesteziji, a ima i svoju ilegalnu primenu, u poređenju s placebom izazivao je puno češće ružne snove. Jednake učinke ima i lek protiv malarije, međutim u oba slučaja noćne more prestaju kad lek više nije prisutan u organizmu.

    6. Bolest


    Bolesti koje prati povišena temperatura poput gripa često izazivaju noćne more. Naravno, bolesti spavanja, apnea i narkolepsija, takođe povećavaju učestalost ružnih snova. U slučaju da imate ružne snove vrlo često, preporučuje se poseta terapeutu, ali prvo još jednom pročitajte ovih šest razloga i procenite nije li možda jedan od njih kriv za vaše noćne more.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE