Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potpisan sporazum o upravljanju deponijom u Pirotu

    Čelnici sve četiri opštine Pirotskog okruga su, posle dve godine dogovaranja, potpisali sporazum o upravljanju regionalnom sanitarnom deponijom u Pirotu. Izgradnja deponije, u koju je uloženo 5,5 miliona evra, završena je pre godinu dana, a koristiće je opštine Pirot, Babušnica, Dimitrovgrad i Bela Palanka.
     
    Opština Pirot je insistirala da deponijom upravlja zavisno preduzeće u okviru pirotskog Javnog preduzeća „Komunalac“, dok su ostale opštine, pre svega Dimitrovgrad i Bela Palanka, zahtevale da se formira nezavisno preduzeće kojim će upravljati sve četiri opštine, što je na kraju i prihvaćeno u svim lokalnim samoupravama Okruga.
     
    U rešavanje tog problema i postizanja konačnog dogovora morala je da se uključi i Evropska komisija, kao i ministar za životnu sredinu Srbije Oliver Dulić koji je prisustvovao današnjem potpisivanju sporazuma o upravljanju deponijom.
     
    Dulić je prilikom jedne od poseta Pirotu „pripretio“ čelnicima opština da će, ukoliko se sporazum ne potpiše, dati nalog inspekcijama da se sve divlje deponije zatvore.
     
    Izgradnju deponije je sa 3,5 miliona evra finansirala Evropska unija, a ostatak novca obezbedilo je Ministarstvo životne sredine i opština Pirot.
     
    Dulić je posle potpisivanja sporazuma istakao da su opštine Pirotskog okruga dobile na upotrebu najmoderniju deponiju u Srbiji.
     
    „Naredne nedelje otvaramo deponiju u Užicu, a do kraja mandata ove vlade biće otvoreno još nekoliko deponija širom Srbije“, kazao je Dulić.
     
    Sve opštine Pirotskog okruga, prema rečima Dulića, mogu da računaju na pomoć za saniranje postojećih smetlišta.
     
    „Smetlište u Pirotu predstavlja pravu ekološku bombu, jer se nalazi pored Nišave u koju se sa smetlišta svakodnevno sliva velika količina otpadnih voda“, upozorio je Dulić.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE