Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prijave neželjenih efekata leka uskoro u apotekama

    Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Tatjana Šipetić izjavila je da je za devet meseci ove godine podneto 670 prijava zbog neželjenih dejstava na pojedine lekove i najavila da će pacijenti uskoro neželjene efekte lekova, koji su do sada bili u skladu sa očekivanim, moći da prijave putem formulara u domovima zdravlja i apotekama.

    To će pacijentima omogućiti da lakše i brže dođu do odgovora vezanog za problem koji su imali ocenila je Šipetić , podsećajući da je prošle godine Agenciji podneto 780 prijava i da prema standardima Svetske zdravstvene organizacije, imajući u vidu broj stanovnika u Srbiji, očekivani broj prijavljenih slučajeva trebalo da iznosi oko 1.500 godišnje.

    Šipetić je precizirala da se neželjene reakcije naših pacijenata najčešće odnose na antibiotike i citostatike, a da su ta neželjena dejstva uglavnom navedena u uputstvu leka.

    Na pitanje koliko je bilo prijava o neželjenim reakcijama na vakcinu „fosetrija“ koja se prošle godine davala protiv svinjskog gripa (H1N1), Šipetić je kazala da su to učinila 84 pacijenta, a da ih je ukupno bilo 300. Ona je dodala da su reakcije na vakcinu bile očekivane jer su bile navedene u uputstvu i da ih je očekivao i sam proizvođač.

    Ona je upozorila na mogućnost neželjenih reakcija na lek ako se on uzima sa drugim medikamentima jer može doći do negativne interakcije između lekova, ali i lekova i hrane koja može izazvati neželjene reakcije. Zato pacijent izabranom lekaru mora reći koje lekove ili dijetetske suplemente pije i na šta je eventualno alergičan.

    Novi Pravilnik koji govori o prijavljivanju neželjenih reakcija je izašao u Službenom glasniku 31. avgusta i njime je predviđeno da pacijenti putem formulara mogu ALIMS-u da prijave neželjene reakcije.

    Šipetić kaže da je ideja da se okupe udruženja pacijenata preko kojih bi se oni upoznali sa načinom čitanja uputstva o leku, šta su neželjene reakcije i kome da ih prijave, kako da popune formular i slično. Ona je napomenula   da će pacijenti uskoro neželjene efekte lekova moći da prijave putem formulara u domovima zdravlja i apotekama, što će im omogućiti da lakše i brže dođu do odgovora u vezi svog problema.

    Prema njenim rečima, na sajtu ALIMS-a mogu se naći sve informacije o lekovima i medicinskim sredstvima koja se koriste u Srbiji da bi se zainteresovani na pravi način upoznali sa osobinama leka koji treba da koriste.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE