Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kriza pogubna po zdravlje Grka

    Sve više samoubistava, narkomana, rasprostranjena prostitucija i povećanje broja zaraženih virusom HIV-a, rezultati su ekonomske krize i smanjenja budžeta u Grčkoj, ocenjuje sociolog sa britanskog univerziteta Kembridž Dejvid Stakler.

     
    „Zdravstveni karton Grka je veoma zabrinjavajući“, navodi Stakler u članku za medicinski časopis Lanset.
     
    Kako prenosi pariski Mond, smanjenje budžeta i povećanje nezaposlenosti sve više dovodi do depresije i korišćenja droga, a zbog smanjenja sredstava bolnicama i zdravstvenim službama veliki broj Grka ne može da se leči.
     
    „Konstatujemo veoma zabrinjavajuću tendenciju, dvostruko veći broj samoubistava, povećanje broja ubistava, za 50 odsto više inficiranih virusom HIV-a. Ljudi nam kažu da im se zdravlje pogoršalo ali da više ne mogu da konsultuju lekara čak i ako bi to trebalo da urade“, dodaje taj sociolog.

     
    U poslednje dve godine, grčka vlada je uvela oštre mere štednje kako bi smanjila ogroman javni dug.
     
    Zabrinjavajući broj samoubistava
     
    Prema istraživanju Staklerovog tima, broj samoubistava povećao se za 17 odsto u periodu 2007-09, dok zvanični podaci grčkih parlamentaraca govore o povećanju između 25 i 40 odsto. Među stvarima koje su šokirale Atinjane, jesu samoubistva. Jedan poslovni čovek tako se bacio kroz prozor, a u oproštajnoj poruci je naveo da se na taj korak odlučio zbog finansijske krize.
     
    Jedan vlasnik male prodavnice obesio se, a u pismu koje je kod njega pronađeno pisalo je: „Ne tražite druge razloge. Ekonomska kriza me je na ovo navela“.
     
    Staklerov saradnik Martin Meki smatra da bi ostale zemlje trebalo da obrate pažnju na ono što se događa u Grčkoj.
     
    „Ono što se dogodilo u Grčkoj pokazuje šta se može dogoditi u slučaju značajnog smanjenja budžeta u oblasti zdravstva“, kaže Meki.
     
    Naučnici su u studiji ukazali i na značajno povećanje broja inficiranih virus HIV-a krajem 2010. godine. Prema njihovoj proceni, broj zaraženih 2011. biće povećan za 52 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Konzumacija heroina povećana je tokom 2009. godine za 20 odsto, što je posledica smanjenja programa borbe protiv droga, a sve zbog nedostatka sredstava.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE