Naučnici blizu otkrivanja pilule protiv stresa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici blizu otkrivanja pilule protiv stresa

  Britanski naučnici otkrili su pilulu koja bi mogla da pomogne svima koji žele da se oslobode sećanja na traumatične događaje, preneli su danas mediji.

  Istraživači sa Univerziteta u Lankasteru otkrili su pilulu koja bi mogla da pomogne ljudima koji se ne mogu rešiti ružnih i traumatičnih sećanja, kao što su saobraćajne nesreće ili neke vrste fobija. Da bi napravili ovu pilulu, naučnici su morali da otkriju način na koji se ljudski mozak nosi sa stresom.
   
  Istraživanje je sprovedeno na miševima u čijim je mozgovima genetskim inženjeringom bilo onemogućeno stvaranje proteina lipokalina 2. Pokazalo se da ti miševi imaju jaču reakciju na stres nego miševi u kojima je količina tog proteina na normalnom nivou.

  Ipak, naučnici tvrde da je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdilo da podizanje nivoa lipokalina 2 zaista pomaže u borbi s lošim uspomenama.

  ”Poremećaji povezani sa stresom veoma su česti i od njih pati gotovo trećina stanovništva”, istakao je doktor Robert Povlak, koji je učestvovao u ovom istraživanju.

  ”Mi želimo da istražimo da li ovo otkriće može da se primeni na ljudima i da li zaista može da se upotrebi kao pomoć kod anksioznih poremećaja i depresije”, dodao je on.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE