Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novosti: Ulaganje u ekonomske diplomate se isplatilo

    Posle godinu i pet meseci otkako su ekonomske diplomate poslate u dvadeset sedam svetskih metropola, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja sačinilo je detaljan izveštaj o učincima njihovog rada, saznaju ”Novosti”.
     
    Kako je ovom listu zvanično rečeno u kabinetu Nebojše Ćirića, izveštaj o rezultatima ”atašea” ove nedelje će biti dostavljen premijeru Mirku Cvetkoviću i Vladi, tako da će sa njim biti upoznati i svi ministri. Tada će se znati i koji od 27 diplomata su uspešno obavili misiju poverenu od države, a ko je podbacio, čime je njegova misija neopravdana.

    Detalji dokumenta ostaće u prvoj fazi daleko od očiju javnosti, kako se ne bi ugrozili mnogi pregovori za zaključivanje međunarodnih ekonomskih poslova i privlačenje investicija koji su u toku. Prema saznanjima beogradskog lista, izvesno je samo da će rezultati pokazati da se godišnje ulaganje u privredne ”ambasadore” od 2,5 miliona evra već do sada višestruko vratilo u Srbiju kroz ulaganja.

    Privredne diplomate bile su aktivno uključene u proširenje posla nemačkog ”Drekslera” i ”Leonea”, zatim investicija ”Falkea” u Leskovcu, a angažovani su i u pregovorima nemačke energetske firme RNjE i EPS-a. U izveštaju će biti i investicija italijanskog investitora ”Margariteli” koji je u Kosjeriću sklopio posao sa domaćim partnerom ”Interkop” za proizvodnju pružnih pragova, a samo u prvoj fazi najavljeno je ulaganje šest miliona evra i zapošljavanje 60 radnika. Plus za ”ambasadore” je i investicija ”Jure” u Rači i Nišu jer je taj posao pogurao i ekonomski savetnik u Slovačkoj gde Korejci imaju glavno sedište za Evropu. Kao rezultat rada ekonomskih predstavnika spominjan je i dolazak kompanija ”Automotiv” i ”Gorenje” iz Slovenije, a u toku su razgovori sa još stotinak investitora, pišu Novosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE