Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đogović: Očekivati pojeftinjenje hrane

    Do kraja godine, a naročito u poslednjem kvartalu, treba očekivati dodatno pojeftinjenje prehrambenih proizvoda poput ulja, šećera i brašna, kao i smirivanje inflacije – tvrdi Saša Đogović, saradnik Instituta za istraživanje tržišta.

    „Cene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda padaće zbog dobrog poljoprivrednog roda u Srbiji i smirivanja cena sirovina na svetskom tržištu,“ objašnjava Đogović, i dodaje da će inflacija na kraju godine biti jednocifrena, ali iznad projektovanog gornjeg cilja od šest odsto.

    Na slabljenje rasta potrošačkih cena tokom letnjih meseci uticale su sezonski uobičajena dobra ponuda i slabija potražnja stanovništva ne samo kod nas, već u celoj evrozoni. Naravno, smirivanju cena diprineo je i restriktivni devizni kurs. Već naredne godine inflacija bi trebalo da bude niža od ovogodišnje, ali ostaje pitanje da li će biti moguće ostvariti ciljanu inflaciju.

    „Početkom naredne godine može se očekivati blagi rast inflacije, zbog nivelacije cena akciznih proizvoda i cena pod kontrolom države, ali ništa dramatično kao početkom 2011. godine,“ kažu u Institutu za tržišna istraživanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE