Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novosti: Dejton za Kosovo?

    Zvanični Beograd pokušava da pronađe izlaznu strategiju za kosovski problem, a jedna od opcija, koju nezvanično priznaju i pojedinci u vrhu vlasti, je i održavanje međunarodne konferencije o južnoj srpskoj pokrajini. Bila bi to neka vrsta ”Dejtona” za KiM, saznaju ”Novosti”.


    Naznake toga šta bi bila glavna tema te konferencije dao je srpski vicepremijer Ivica Dačić, koji je rekao da bi trebalo postići dogovor o razgraničenju, jer u realnosti ionako postoje ”dva Kosova, srpsko i albansko”. „Najbolje je da se održi međunarodna konferencija na kojoj bi se otvoreno otvorila ta tema, kako bismo došli do istorijskog kompromisa,“ rekao je Novostima Dačić.
     
    U Vladi Srbije tvrde da ovi predlozi zamenika premijera nisu bili tema ministarskih sednica i zvaničnih razgovora. „Nije se u Vladi razgovaralo ni o inicijativi za nekakvu međunarodnu konferenciju o Kosovu, niti o razgraničenju Srba i Albanaca. Politika Vlade je javna i jasno formulisana i potvrđena skupštinskim odlukama,“ izjavio je za ”Novosti” Milivoje Mihailović, šef Vladine kancelarije za medije.

    U nezvaničnim razgovorima sa predstavnicima najuticajnijih evropskih zemalja naš državni vrh pokušava da izbori da se ideja o ”kosovskog Dejtonu”, ipak, uzme u razmatranje. „Za sada se razmatraju razni modaliteti koji bi bili ponuđeni, a jedan od njih je i neka vrsta konfederalizacije KiM. To ne bi bila klasična konfederacija suverenih država, već bi severni deo Kosova i enklave južno od Ibra imale poseban status, organe vlasti, možda i svoju policiju, ali bi opet bili i pod kapom vlasti u Prištini,“ tvrde izvori ”Novosti”.

    Ministar za KiM Goran Bogdanović za Novosti kaže da sve ideje o izlasku iz kosovske krize treba razmotriti. „Očekujem da Dačić predlog o međunarodnoj konferenciji za razgraničenje Kosova i zvanično predloži na Vladi, pa da odmerimo sva ”za” i ”protiv” takvog rešenja. Ali, ništa ne treba a priori odbacivati,“  kaže Bogdanović.

    Iz Brisela za sada poručuju da EU ne planira da nakon okončanja dijaloga Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima pokrene i političke pregovore. Ipak, Brisel je spreman da se, ukoliko dve strane izraze želju da razgovaraju o političkim problemima, uključi i u taj proces. Ideja Beograda je da najpre ”smekša” najuticajniji evropski dvojac – Nemačku i Francusku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE