Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Slovačkoj otkriveno najveće nalazište talka u Evropi

    Geolozi su posle šest godina ispitivanja otkrili pored sela Gemerska Poloma u istočnoj Slovačkoj treće po veličini u svetu nalazište talka.

    „Posle nalazišta u Pakistanu i Indiji, na Gemeru se najverovatnije radi o trećem najvećem poznatom nalazištu na svetu“, citirao je češki dnevnik Hospodaržske novini direktora kompanije „Šmit industrielholding“ Roberta Šmita.

    Računa se da će početak eksploatacije i obrada minerala početi za tri godine. Kompanija je, posredstvom firme-ćerke „VSK Majning“, investirala 20 miliona evra u geološka ispitivanja lokaliteta, a ista suma će biti potrebna za pokretanje eksploatacije i izgradnju fabrike za obradu.

    Sonde su pokazale da se na lokalitetu nalazi pet do osam miliona tona rude. Radi se o jednom od najkvalitetnijih oblika talka. Zalihe bi mogle da budu dovolje za 50 godina.

    „VSK Majning“ je stekla pravo na ležište u Gemerskoj Polomi pre šest godina. Posle toga se takođe desilo da su nadležni organi oduzeli dozvolu drugoj firmi, koja je, prema navodima lista, tužila Slovačku i u međunarodnoj arbitraži traži odštetu od pola milijarde evra.

    Talk je meki mineral bele do zelenkaste boje. Zbog otpornosti na topljenje mnogo se koristi u elektrotehnici pri izradi izolatora, zatim u livnicama i proizvodnji stakla za oblaganje peći. Koristi se takođe u proizvodnji papira i boja, ulazi i u sastav asfalta. Fino mleveni koristi se u kozmetici, a u Kini se od njega prava umetnički predmeti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE