Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neplatiše u Novom Sadu bez grejanja

    Pred početak grejne sezone, ukupan dug Novosađana za potrošnju gasa iznosi 350 miliona dinara. Ekipe DP “Novi Sad gas” isključuju grejanje neplatišama a iz tog preduzeća uveravaju da, bez obzira na dugovanja, neće biti problema oko isporuke tog energenta, te da će grejna sezona početi na vreme, odnosno 15. oktobra. Oni dodaju da, za sada, gas neće poskupeti.


    „Trenutna cena je 33,78 dinara za energent, bez PDV-a i bez naknade po mestu isporuke“, navode u DP “Novi Sad gas”. „Iako postoje nagoveštaji za povećanje cene gasa, mi zvanično nemamo odluku vlade o poskupljenju.“

    Većina građana koji se greju na gas ima nedoumicu u vezi sa tim zašto plaćaju naknadu po mestu isporuke i kad ne troše gas. U DP „Novi Sad gas“ navode da naknada uključuje troškove zaključivanja ugovora, izrade računa, štampanja, slanja računa i slično. „Na svakom računu potrošač plaća mesečnu naknadu, koja se dobije kada se godišnja naknada podeli na 12 meseci“, navode u ovom preduzeću.

    Kada je reč o naplati za utrošeni gas, u toku prošle godine taj procenat je iznosio 60 odsto, navode u “Novi Sad gasu”. „Takođe, građani imaju mogućnost da plaćaju utrošeni gas po reprogramu što koristi oko 70 odsto njih“, ističu u preduzeću. „Procenat za plaćanje po reprogramu zimi je 63 odsto a u toku leta iznosi 37 odsto.“

    Inače, ukupan broj potrošača koji se greju na gas je oko 60.000 i to u šest opština. Od početka ove godine, još 500 građana odlučilo je da svoje domove zimus zagreje tim energentom. Novi Sad ima ukupno 25.000 potrošača dok su ostali priključci raspoređeni u opštinama Bačka Palanka, Bački Petrovac, Iđoš, Beočin i Sremski Karlovci. Priključak na gasnu mrežu, sa PDV-om košta 96.696 dinara.

    Pored velikog duga građana Novog Sada za potrošnju ovog energenta, u DP “Novi Sad gas” kažu da još uvek nisu doneli odluku o tome da li će ugrožene kategorije stanovništa poput nezaposlenih lica, samohranih majki, porodica sa troje dece i drugih imati olakšice prilikom plaćanja grejanja na gas.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE