Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi direktor HP-a radi za platu od jednog dolara

    Novi generalni direktor američke kompanije “Hjulilt Pakard” (HP) Meg Vitman, koja je prošle nedelje na toj poziciji smenila Lea Apotekera, imaće godišnju platu od jednog dolara, navodi se u dokumentima koje je kompanija dostavila Komisiji za vrednosne papire i berze.

    Vitman je tako popunila redove šefova kompanija informatičkih tehnologija (IT), koji svoja primanja stavljaju u direktnu zavisnost od uspeha kompanije i profitabilnosti njenih akcija.

    Istu visinu godišnje zarade 1997. je odredio osnivač i bivši generalni direktor kompanije “Epl” Stiv Džobs, koji je takođe odbio sve fiksne bonuse. Osnovnu godišnju zaradu od jednog dolara dobijaju suosnivač kompanije “Gugl” Sergej Brin, aktuelni generalni direktor tog internet giganta Lari Pejdž i predsednik borda direktora  Erik Šmidt, generalni direlktor “Cisko” Don Čembers i predsednik “Oracle” Lari Elison.

    Osim osnovne plate Meg Vitman može da dobije bonus od  2,4 miliona dolara na kraju 2012. ukoliko kompanija ostvari dobre rezultate. Osim toga Vitmanovoj je ponuđena i opcija kupovine 1,9 miliona akcija HP tokom osam godina, u slučaju da kompanija ostvari rast akcija od 120 odsto. Apoteker, prethodnik Vitman, bio je na poziciji generalnog direktora HP nepunih 11 meseci.

    U vreme Apotekerovog vođenja kompanije, vrednost akcija HP je bezmalo prepolovljena. Nedugo pre otkaza Apoteker je doneo više, za akcionare, nepopularnih odluka – izdvajanje sektora personalnih kompjutera u posebnu kompaniju, kupovinu po visokoj ceni softverske kompanije “Autonomy” za 10,25 milijardi dolara i gašenje filijale mobilnih aparata.

    Uprkos tome, Apoteker će dobiti otpremninu od 7,2 miliona dolara i  još 2,4 miliona godišnjeg bonusa, s tim što će zadržati svoj paket akcija HP čija se vrednost procjenjuje na 3,5 miliona dolara. Kompanija će Apotekeru na kraju i nadoknaditi preseljenje iz Kalifornije u Francusku ili Belgiju, prenose agencije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE