Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zatvorenike u Srbiji muče zaraze i bolesna psiha

    Kriminalce u srpskim zatvorima najviše muče mentalni poremećaji. Osim što su zbog toga opasni za sebe i druge, dodatni problem iza rešetaka, o kojem se uglavnom ćuti, jeste širenje zaraza. Statistika govori da HIV ima njih 70, hepatitis C 2.097, a hepatitis B – 92.
     
    Prema poslednjim podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, od ukupno 25.320 osuđenika koji su, bez obzira na visinu kazne, kročili u neki od srpskih zatvora, čak 22.626 završilo je kod psihijatra. Po svemu sudeći, neki su posećivali psihijatra i više puta, pošto je zabeleženo ukupno 41.016 pregleda.
     
    – Sama činjenica gde se nalaze i šta im se dogodilo uništava im samopoštovanje i ugroženi su im različiti životni aspekti – objašnjava za ”Novosti” psiholog Vladimir Nešić.
     
    Na zdravstveno stanje utiče, prema rečima Nešića, i tretman u zatvoru, kao što su prenatrpanost i manjak kapaciteta.
     
    – Osuđenike muče različite stvari. Naročito ako izdržavaju duge kazne. Brinu za porodicu, koja ih nekad i odbaci. Na udaru raznih bolesti su im svi organi zato što zatvor nije prirodni način života – kaže naš sagovornik.
     
    Nasuprot velikom broju osuđenika koji otvaraju dušu psihijatrima, tek polovina zna da ”pokaže zube” lekarima. Tako je urađeno 13.298 stomatoloških pregleda u zatvorima.
     
    U Upravi ističu da su intenzivirali lečenje obolelih od tuberkuloze, što je bitno smanjilo broj ovih pacijenata i pored velikog priliva novih osuđenika i pritvorenika i prenatrpanosti zatvora. Ipak, kada se uporede krivi i slobodni, nema razlike u nabavci lekova: i jednima i drugima su dostupni svi medikamenti sa pozitivne liste.
     
    Kako kažu ”Novostima” u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, svaki zavod mora da ima stalno zaposlenog lekara i medicinskog tehničara. Tamo gde to nije moguće iz objektivnih razloga, angažuje se osoblje iz lokalnih zdravstvenih centara.
     
    Kada osuđenik dođe u zatvor, lekari ga kompletno pregledaju u roku od 24 sata. Pregled podrazumeva osnovne laboratorijske analize i rendgensko snimanje pluća. Poslednjih godina, u zatvorima se čak organizuju dobrovoljna i poverljiva savetovanja i testiranja na HIV i hepatitis C, zatim grupne terapije, a zatvorenicima se dele i kondomi!

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE