Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci žele da zaveštaju organe

    Većina Nemaca, tačnije njih 72 odsto, podržava predloge da zavodi za zdravstveno osiguranje sprovedu testiranje o tome da li osiguranici žele da, posle smrti, doniraju svoje organe.
     
    Od 1.000 ispitanika, njih 71 odsto su rekli da su, generalno gledano, spremni da doniraju svoje organe, prenose nemački mediji i podsećaju da je ministar zdravlja Danijel Bar iz liberala prošle sedmice predložio da se sprovede ispitivanje o spremnosti darivanja organa među zdravstvenim osiguranicima. 

    Među onima koji nisu spremni da se pisano izjasne za davanje organa, 44 odsto njih je reklo da se, zapravo, plaše lekara, odnosno, da u slučaju da se teško razbole, lekari ne bi učinili sve da ih spasu. 

    Oko 39 odsto je reklo da ne želi da se bavi pitanjem smrti, jedan procenat njih brine neizvesnost i šta će se desiti sa njihovim organima, a zatim slede religiozne i etičke dileme. 

    Šef poslaničkog kluba Socijaldemorkatske partije (SPD) Frank-Valter Štajnmajer predložio je izmenu Zakona o donacijama ljudskih organa, kako bi se situacija u 83-milionskoj državi poboljšala i broj organa za presađivanje povećao. 

    “Predlažem da svaki građanin preko zdravstvenih osiguranja bude obavezno informisan o donaciji organa o čemu će se, zatim, ljudi otvoreno i slobodno izjašnjavati“, rekao je Štajnmajer koji je nedavno svojoj ženi Elke Bidenberber poklonio bubreg. 

    Lekari su prvo izvadili Štajnmajerov zdrav bubreg, a onda su ga presadili njegovoj supruzi i tako joj spasli život. Zbog te odluke da bolesnoj supruzi pokloni bubreg, Štajnmajer je dobio zadobio ljudsko poštovanje kod mnogih, ističu mediji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE