Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Američki Friport želi da ulaže u rudna nalazišta u Srbiji

    Američka rudarska kompanija Friport Mekmoran zaniteresovana je da sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) „Bor“ investira u istraživanje novih rudnih nalazišta u istočnoj Srbiji, saopšteno je danas u borskoj kompaniji.


    „Želimo da našu metodu dubinskog istraživanja primenimo na postojećim rudnim ležištima kombinata bakra, poput Cerova, Čoka Marina i Borske reke, ali i na područjima oko njih“, rekao je prilikom posete Boru direktor Friporta Vetres Mekenbi.

    On je dodao da „Friport“ (bivši Felps Dodž), istražuje taj region Srbije već 10 godina i da je uveren da je saradnja sa RTB-om pravi potez, bez obzira na to što je istraživanje veoma rizičan i mukotrpan posao.

    „RTB ima primamljive resurse, najinteresantnije u Srbiji, a možda i u Evropi“, ocenio je Mekenbii dodao da se buduća saradnja sa RTB-om ne bi odnosila na postojeće rudne rezerve, već na nova rudna ležišta u okviru postojećih eksploatacionih polja.

    Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski najavio je da će RTB ugovoriti saradnju sa američkom kompanijom ukoliko dobije saglasnost resornog ministarstva i Vlade Srbije i tek nakon konkretnog dogovora o obliku i vrsti saradnje.

    „Saradnja sa rudarskom kompanijom Friport, koja godišnje proizvodi do dva miliona tona bakra i ima 13 rudnika u šest zemalja sveta, je više nego dobrodošla“, istakao je Spaskovski.
    Ponuda Friporta je četvrta u nizu ponuda RTB-u za saradnju u oblasti rudarstva.
    Tokom septembra su zainteresovanost za preradu sirovine iz rudnika zlata Čoka Marin kod Majdanpeka potvrdile kompanije „Reservoir Minerals“ iz Kanade i švajcarske kompanije „Glenkor“ i „Trafigura“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE