Američki Friport želi da ulaže u rudna nalazišta u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Američki Friport želi da ulaže u rudna nalazišta u Srbiji

  Američka rudarska kompanija Friport Mekmoran zaniteresovana je da sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) “Bor” investira u istraživanje novih rudnih nalazišta u istočnoj Srbiji, saopšteno je danas u borskoj kompaniji.


  “Želimo da našu metodu dubinskog istraživanja primenimo na postojećim rudnim ležištima kombinata bakra, poput Cerova, Čoka Marina i Borske reke, ali i na područjima oko njih”, rekao je prilikom posete Boru direktor Friporta Vetres Mekenbi.

  On je dodao da “Friport” (bivši Felps Dodž), istražuje taj region Srbije već 10 godina i da je uveren da je saradnja sa RTB-om pravi potez, bez obzira na to što je istraživanje veoma rizičan i mukotrpan posao.

  “RTB ima primamljive resurse, najinteresantnije u Srbiji, a možda i u Evropi”, ocenio je Mekenbii dodao da se buduća saradnja sa RTB-om ne bi odnosila na postojeće rudne rezerve, već na nova rudna ležišta u okviru postojećih eksploatacionih polja.

  Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski najavio je da će RTB ugovoriti saradnju sa američkom kompanijom ukoliko dobije saglasnost resornog ministarstva i Vlade Srbije i tek nakon konkretnog dogovora o obliku i vrsti saradnje.

  “Saradnja sa rudarskom kompanijom Friport, koja godišnje proizvodi do dva miliona tona bakra i ima 13 rudnika u šest zemalja sveta, je više nego dobrodošla”, istakao je Spaskovski.
  Ponuda Friporta je četvrta u nizu ponuda RTB-u za saradnju u oblasti rudarstva.
  Tokom septembra su zainteresovanost za preradu sirovine iz rudnika zlata Čoka Marin kod Majdanpeka potvrdile kompanije “Reservoir Minerals” iz Kanade i švajcarske kompanije “Glenkor” i “Trafigura”.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE