Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Robotičke noge pomažu u hodanju

    Prototip uređaja naziva se ExoSkeleton donjih ekstremiteta (LOPES) i funkcioniše po principu treniranja tela i uma pacijenta za vraćanje što prirodnijeg koraka.

    Mašina je testirana i na osobama sa povredama kičme koji su uspeli delimično da povrate pokretljivost donjih ekstreniteta.

    Veruje se da bi komercijalna verzija mogla da se nađe u rehabilitacionim centrima širom sveta već početkom naredne godine.

    LOPES može da obavlja hodanje za pacijenta, ali i da ponudi targetiranu podršku samo za jednu nogu ili samo sa jednim elementom u procesu hodanja. Mašina takođe detektuje kada pacijent nešto radi pogrešno.

    “Na primer, neki ljudi ne mogu ispravno da podignu stopalo”, objašnjava dr Edvin van Aseldonk, saradnik na projektu.

    U tom slučaju se usmerava na pomoć u toj oblasti, čime se omogućava pravilna terapija.

    Petra Hes je jedna od pacijenata koji testiraju ovaj uređaj. Ona je doživela moždani udar sa 17 godina. Godinama je išla na fizioterapije koje su joj dosta pomogle, ali i dalje pati od takozvanog spuštenog stopala, što znači da ne može da podigne i spusti svoje levo stopalo na način na koji je to ranije radila, pa čak ni da zapamti kako se ova radnja ponavlja.

    Mašina joj omogućava da fizički pomeri svoju nogu i stopalo na pravilan način, ali istovremeno predstavlja i memorijsku pomoć.

    Dr van Aseldonk veruje da LOPES podstiče razvoj moždanih signala potrebnih za podsticaj poboljšanja pokreta.

    „Kod osoba koje se oporavljaju od šloga, veoma je važno da dobijaju signal u mozgu, ali istovremeno i da šalju drugi, povratni signal iz mozga do ekstremiteta“, rekao je dr Van Aseldonk.

    „Radovaću se da vidim starije ljude koji će u budućnosti koristiti ExoSkeleton u obavljanju svakodnevnih radnji. Uređaji kao ovaj pomoći će ljudima da mnogo duže ostanu pokretni“, dodao je.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE