Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obama: Evropa i Grčka plaše svet

    Neuspeh Evrope u borbi protiv grčke dužničke krize „plaši svet“, upozorio je američki predsednik Barak Obama.


    On je dodao i da mere evropskih zemalja za zaustavljanje problema prezaduženosti u zoni evra „nisu brze koliko bi trebalo da budu“.

    Obama je, nakon što je Nemačka odbacila predlog povećanja obima fonda Evropske unije za pomoć prezaduženim članicama, rekao da se Evropa nije oporavila od finansijske krize koja je izbila 2007. godine.

    On je naveo i da su se nevolje Evrope proširile izvan granica tog kontinenta, utičući i na američku privredu.

    „Na te probleme se sad nadovezalo ono što se dešava sa Grčkom. Zato Evropa sad prolazi kroz finansijsku krizu koja plaši svet“, rekao je predsednik SAD.

    Sekretar SAD za finansije Timoti Gajtner je prošlog vikenda pozvao evropske vlade da se ujedine sa Evropskom centralnom bankom u pomoći smirivanju „najveće opasnosti pred kojom je sada svetska privreda“.

    „Oni su prepoznali potrebu da intenziviraju mere protiv krize i za to će morati da primene mnogo snažniji finansijski okvir. Stvarno verujem da će oni to i uraditi, ali želimo da se uverimo da će se to dogoditi što brže i što konkretnije“, rekao je Gajtner.

    Nemačka je juče odbacila predlog povećanja obima Evropskog fonda za finansijsku stabilnost sa sadašnjih 440 milijardi evra, što je trebalo da omogući da se evrozona „stavi u karantin“ za slučaj pogoršanja krize i odbaci pretnja drugog talasa recesije u svetu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE